o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s Kuksičem z Hradce Králové

rozhovory neděle, 29.12.2013 - přejít do komentářů
O dění na tribunách v Hradci, vztahu k hokeji, ale i celkově o ultra scéně...
/titleImg/rozhovor-s-kuksicem-z-hradce-kralove/1/5590.jpg?width=570

Dnes vám přinášíme rozhovor s fanouškem druholigového Hradce Králové, který má pod lízátky na starosti choreografie.

Můžeš se nám představit, přiblížit tvou pozici v kotli a celkově fanouškovskou scénu v Hradci Králové?
V kotli se mi neřekne jinak než Kuksič, je mi 22 let. Má pozice je starat se o choreografie, jak na domácích tak na venkovních zápasech. Samozřejmě na choreografiích nepracuji sám, ale náš tým čítá zhruba patnáct lidí. Tuto práci se snažíme dělat již pátým rokem. Dříve to v Hradci táhlo radikální jádro.

Je u vás nějaká hlavní skupina, pod kterou vystupujete a kolik máte podskupin?
Naše hlavní skupiny jsou Ultras Hradec a fanklub VOTROCI 2000. Do vedlejších skupin lze zařadit Region 1905, Crime Boys a pak už máme spíše takové skupinky jako je Votroci z Opatovic a Jarozvěř, Notor Fanatics a další.

Hradec hrál minulou sezónu nejvyšší soutěž. Podepsal se sestup nějak na návštěvnosti celkové a i kotle?
Když někdo spadne o soutěž níže, tak se to na něm vždycky projeví alespoň trochu. V Hradci se to projevila hlavně na vedlejších tribunách, což je smutné. Kotel také prořídl celkem výrazně, takže zůstali na stadionu pouze "věrní a blbí".

Kolik lidí se podílí na tvorbě choreografií a jak verbujete nové členy do kotle?
Jak jsem již říkal, na choreografiích se podílí zhruba patnáct lidí. Většinou se nesnažíme lidi verbovat, prostě se snažíme při zápase podat maximum, co se týče supportu, dělat choreografie a lidi si musí najít cestu do kotle sami, stejně jako před lety já.

Po podzimu vedete 2. ligu. Které zápasy byly nejlepší a co se naopak nepovedlo?
Podzim byl z našeho pohledu slabý, musíme na sobě ještě hodně pracovat. Potenciál v Hradci určitě je, ale musíme makat, makat a zase makat. Mně osobně se líbil nejvíce zápas s Mostem, kde se objevilo devadesát nových černobílých vlajek na tyči. Zklamání jsou pro mě domácí zápasy z pohledu návštěvnosti. Když mám brát v potaz, co se nepovedlo, tak určitě celotribunová choreografie při derby s Pardubicemi.

Jak to máte s výjezdy. V jakém počtu jezdíte, jakou dopravu preferujete, a kde je ve druhé lize nejlepší sektor pro hosty a naopak, kde je to největší tragédie?
Výjezdy v druhé lize jsou úplně jiná báseň. Policejní doprovod máme sice stejný jako první lize, ale buzerace od security zcela zmizela. Na výjezdy nás jezdí sedmdesát a více. Jako dopravu volíme převážně legendární "holobus", vlak či auta. Když bych měl hodnotit sektory hostů, které jsme navštívili při podzimní části, tak nejlepší je dle mě na Žižkově, kde je celá tribuna za brankou. Nejhorší sektor zatím na Střížkově, připadal jsem si jako na okresním přeboru.

Jak jsou na tom ostatní tábory ve 2. lize, můžeš to čtenářům přiblížit?
Když budu hodnotit druhou ligu, tak mezi ty lepší patří určitě Most. Špatná není ani Karviná, v Budějovicích se to zvedá, Žižkov si drží svůj druholigový standart, ale také to není, co to bývalo. Ve Frýdku panovala euforie, uvidíme, jak to bude pokračovat. Nejlepší dojem ve druhé lize udělala zatím asi sparťanská Falanga, která přijela do Hradce v hojném počtu :-)

Má Hradec nějakou družbu nebo přátelství? Zaregistrovali jsme aktivitu směrem ke slovenské Myjavě. Dá se k tomu říct něco bližšího?
Co se týče ultras, tak družbu nemá Hradec s nikým, držíme si odstup. S Myjavou má přátelství pár jedinců z fanklubu. Spartak Myjava je důkazem, že fotbal se dá dělat pro fanoušky, snad mi to potvrdí týmy z Corgoň ligy.

Co svět chuligánů? Jakou má Hradec chuligánku a jak vychází hooligans a ultras?
Hradec má pouze jednu chuligánku a tou je Crime boys. Nedávno pár neshod mezi jedinci ultras a hooligans, nyní jsou vztahy  dobré, vzájemně se respektujeme.

V Hradci se nově hraje i extraliga hokeje. Jak je to s fanoušky fotbalu a hokeje? Netříští to síly?
Za extraligu hokeje jsme v Hradci rádi, bohužel je škoda, že to nešlo sportovní cestou. Někteří fotbaloví fanoušci zápasy navštěvují, jiní zase na hokej zanevřeli a chodit nebudou, dokud bude v Hradci panovat Mountfield. Jinak ti, co chodí tak spolupracují s hokejovými, co se týče choreí a chorálů a vztahy jsou zatím až na výjimky dobré.

Jak na poli fotbalovém, tak i hokejovém se nyní potkáváte s Pardubicemi, jak velká rivalita to je?
Popravdě řečeno, každý to vnímá jinak. Někomu je to jedno, někdo by i zabíjel. Teď byly po delší odmlce derby, jak ve fotbale, tak v hokeji. Jaká je rivalita aktuálně, to se ukáže po pár dalších zápasech.

Jak vnímáš rozdíl mezi fotbalovým a hokejovým fanouškovským prostředím?
Raději mám samozřejmě fotbalové prostředí. Na hokej možná chodí více lidí než na fotbal, ale fotbalový fanoušci, to je prostě jiný level oproti hokeji, kde se v extralize řeže spíše do bubnů. Fotbal byl, je a bude vždycky TOP sportem v České republice. Osobně mi je lépe na stadionu než zimáku.

Co Hradec a výzdoba? Nálepky, grafity a tetovačky?
Co se týče výzdoby, tak jsme na tom dost bledě. Samolepky se sice prodávají, je spousty druhů, ale s grafity je to u nás zatím špatné, ovšem plánujeme do budoucna se na to více zaměřit. Po městě je pouze pár tagů. Tetování mají někteří jedinci.

Jaké máte vztahy s vedením klubu? Začátkem sezony byl problém se vstupenkami do kotle (byli jste mimo sektor), podařilo se to nějak urovnat?
Ze začátku byl velký problém, co se týče KOTELNIC (permanentek do kotle). Fanoušci tuto akci nepřijali, a proto si vytvořili kotel o sektor dál. Tento bojkot proti "kotelnici" trval dva domácí zápasy. Problém byl v tom, že bez "kotelnice" vás do kotle nepustili. Naštěstí se nakonec vedení rozhodlo pustit do kotle i fanoušky se vstupenkou na jakýkoliv zápas. Jinak máme s vedením nyní dobré vztahy.

Dělali hradečtí ultras nějakou zajímavou akci, která by stála za zmínku, případně chystáte něco?
Hradečtí ultras stejně jako loňský rok podpořili akci pro děti "vláčkem na fotbal", během podzimu došlo k dárcovství krve ve FN Hradci Králové, nyní proběhl halový turnaj fanoušků a předvánoční pyroshow na stadionu pod lízátky. Hradečtí ultras a hools donesli do FN v Hradci Králové plyšáky nemocným dětem. Ještě bych rád dodal, že fanoušci z kotle byli klubem pozváni na trénink s hráči A-týmu, kterého se zúčastnilo několik fanoušků.

Dlouho se mluví o přestavbě stadionu. Je nějaký posun? A kde by vůbec Hradec hrál v případě postupu do ligy?
Ke stadionu už snad ani nemá cenu se vyjadřovat. Pokud vše klapne, budeme hrát nějaký čas nejspíše v Mladé Boleslavi, ale jak říká legenda hradeckého fotbalu Pavel Černý st.: "dokud neuvidím na stadionu bagry, tak nemá cenu se o tom bavit"!

Sleduješ zahraniční soutěže, kde jsou podle tebe nejlepší ultras?
Zahraniční soutěže samozřejmě sleduji. Nejlepší fanoušci jsou podle mě v Německu a Polsku, hodně se mi líbí i Argentina. Kdybych měl zmínit top kluby, tak pro mě to je jednoznačně Borussia Dortmund a Legia Varšava. Líbí se mi jejich celotribunové choreografie, celková organizace kotlů a efektní používání pyrotechniky.

Jak hodnotíš českou a Slovenskou ultra scénu? Kdo patři do špičky, kde se udělal nějvětší pokrok a kdo je podle tebe největším zklamáním?
V Čechách se to pomalu, ale jistě zvedá. Na Slovensku je to až na výjimky katastrofa. Co se týče ultra scény, tak bezkonkurenčně nejlepší je Baník se Slavií. Největší pokrok jsem zaznamenal u Teplic, který začal dělat největší pokroky loni, když se týmu až tolik nedařilo, což je v naší zemi nevídané. Většinou se fanoušci nabalí, díky úspěchům, v Teplicích to bylo opačně. Zklámání je pro mě Olomouc a Brno. Oba tyto tábory nyní nesahají v boji o Moravu Slovácku ani po kotníky. Ovšem vím, že v Olomouci jsou rozbroje mezi fanoušky a vedením. V Brně se stále podepisuje patrně změna stadionu.

Chtěl bys něco vzkázat čtenářům supporters.cz?
A.M.F. a smrt konfidentům!

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace