o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor UNITI SUB TRICOLOR

rozhovory pondělí, 11.11.2019 - přejít do komentářů
Rozhovor s jednou z hlavních postav nejaktivnější skupiny podporující rumunské reprezentace
/titleImg/rozhovor-s-lidrem-uniti-sub-tricolor/1/9154.jpg?width=570

Oslovili jsme s žádostí o rozhovor jednoho z lídrů skupiny UNITI SUB TRICOLOR, která aktivní podporuje rumunskou (nejen) fotbalovou reprezentaci. V rozhovoru se dozvíte řadu zajímavostí, nejen ohledně fungování této skupiny, ale také ohledně rumunské scény a rumunského fotbalu celkově...

1.Zdravím, mohl bys ses prosím představit a říct nám pár stručných základních vět ohledně Vaší skupiny? Kdy byla Vaše skupina založena? Kolik máte členů?

Zdravím a díky za váš zájem. Moje jméno je Liviu a jsem jeden z členů, kteří založili ultras skupinu UNITI SUB TRICOLOR. Jsem také jeden z těch, kteří jsou nejvíce zainteresováni v našich aktivitách. Podporujeme pouze národní týmy Rumunska, sem tam se také angažujeme v některých vlasteneckých záležitostech, například se každoročně účastníme některých akcí na Rumunský Národní den. Dále pak vzpomínkových akcí “Hrdinů rumunské revoluce 1989 “. děláme nějaké akce v ulicích, často pro-unionistické akce pro znovusjednocení s Basarábií (Moldavskem – pozn. Redakce) atd. Jsme přítomni na každém utkání národního týmu, pokud je to jenom trochu možné. Zároveň jsme zavítali i na některá utkání národního týmu jiných sportů, ať už doma či venku, jako jsou rugby, házená, vodní pólo…UST byla založena v roce 2013, ačkoli mnoho z nás podporovalo národní tým dávno předtím, ale nebylo to pod hlavičkou žádné ultras skupiny, protože jsme pocházeli z odlišných klubů, nebo mezi námi byli takoví, co žádný klub nepodporovali. Od vzniku až dodnes, jsme nejpočetnější skupina, která aktivně podporuje národní tým. Za těch 5 let se mnoho lidí identifikovalo jako členové UST nebo se prostě jen účastnili našich akcí. V současnosti máme kolem 100 členů, kteří take přispívají do skupinového rozpočtu, jsou na každé naší akci a mají největší slovo ve skupině.

2.Jste na každém utkání národního týmu? Doma i venku? A co velké turnaje?

Především upřednostňujeme kvalitu a soudržnost, proto vyžadujeme od členů maximální účast na zápasech a take mimofotbalových akcích. Od počátku vzniku, jsme byli na každém utkání národního týmu, doma i venku, dokonce i na těch nejvzdálenějších, jako jsou Arménie nebo Kazachstán. Jsme poměrně početní, co se venkovních utkání týče. Výjezdy tvoří hlavní procento aktivity naší skupiny. Bohužel, Rumunsko se kvalifikovalo pouze na jediný turnaj od našeho vzniku, a sice Euro 2016 ve Francii, kde jsme měli tu čest být na každém zápase našeho týmu. Během prvních dvou hracích kol, s Francií (Stade de France – Paříž) a Švýracarskem (Parc de Princes – Paříž),  jsme roztáhli efektní vzkazy, a  v posledním zápase, proti Albánii v Lyonu, jsme se prezentovali pohlednou pyroshow, kterou jsme doplnili povzbujícími vzkazy, inspirované naší národní hymnou. Všechny tyto prezentace byly možné a to i navzdory důkladným bezpečnostním kontrolám, které byly ve Francií kvůli terorismu četné po celý turnaj. Tak jako tak, pokaždé se těšíme na každý výjezd, to je přece koření ultras života – ať už jde o klub, či národní tým. (Fotky z Eura 2016)
Na obrázku může být: 16 people, stadión, dav a outdoor
Na obrázku může být: 26 people, smějící se lidé, crowd a outdoor
Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí

3. Kolik členů obvykle cestuje na venkovní utkání? Jak cestujete? A na který výjezd nejradši vzpomínáš (a proč) ?

Venkovní počty jsou ovlivněny mnoha faktory. Přirozeně na těch blížších výjezdech je vice lidí. Ale v rámci možností jsme měli solidní počty na všech venkovních zápasech, některé dosahovali téměř 100 lidí, např. v Budapešti, Bělehradě nebo Kodani. Poslední rok jsme měli tři hlavní výjezdy. V Srbsku bylo 70-80 členů, v Litvě a Černé Hoře něco málo přes 40. Doprava je samozřejmě odlišná zápas od zápasu. Od aut, mikrobusů, letadla na delší výjezdy….Nemohu říct, který výjezd byl nejlepší, všechny jsou unikátní a užívám si je..od masivní pyroshow v Andoře na našem prvním výjezdu, kvalifikačním utkání v Řecku, který přinesl hodně incidentů a problémů kvůli pyru, nezapomenutelnou cestu do Finska, Severního Irska, Faerských ostrovů, Budapešťě kde se nás sjelo přes 100 členů, Euro 2016 ve Francii, a nebo výjezdy v Asii – Arménie a Kazachstán. Pokračovat bych mohl výjezdy do Polska, Černé Hory a končit Ligou Národů, kde jsme v Bělehradě oslavili 5 let od založení osvícením sektoru hostů. Ale třeba i v Litvě, kde jsme zadýmili stadion. Opravdu speciální vzpomínky mám na výjezd na Maltu tohle léto, ale také na Euro do 21 let letos v Itálii a San Marinu, kde naše skupina absolvovala velkolepý turnaj - stejně jako náš tým. Každý výjezd znamená skvělé vzpomínky a zážitky, které se nedají zapomenout.

4. V Česku také existuje skupina aktivních fanoušků reprezentace - "Vlajkonoši", ovšem podporuje pouze výběr U21. Podporujete take mládežnícké výběry, či pouze Áčko?

Po mnoho let naše skupina důrazně vystupuje proti naturalizování hráčů. Výměnou jsme nabídli “investování” důvěry v mladé rumunské hráče. Máme neustálé spory s federací kvůli tomu, ale dosáhli jsme svého, Rumunsko bylo jeden z mála národů, který na Euru 2016 neměl v kádru z 24 hráčů ani jednoho naturalizovaného cizince. K tvé otázce – ano, podporujeme mládežnické výběry, loni jsme se prezentovali na několika zápasech, tým do 21 let se kvalifikoval na závěrečný turnaj po 20 letech, když mluvíme o úspěchu našeho důrazu na mladé hráče. 
Na mistrovství Evropy do 21 let v Itálii¨Rumunsko zaujalo na hřišti i na tribunách. Naše skupina se prezentovala na všech čtyřech zápasech Rumunska pěknými pyroshow, ale také jsme měli několik zajímavých bannerů. Turnaj jsme zakončili velkou pyroshow v semifinále v Boloni a úchvatnou pyroshow před hotelem, kde hráči bydleli. Ti byli velmi překvapení, že jsme je v noci po zápase navštívili. Také jsme rorganizovali přivítání hráčů na letišti v Bukurešti druhý den. (Fotky z Eura U21 2019)
Na obrázku může být: one or more people a crowdNa obrázku může být: 1 person, crowd , stadium a outdoor
Na obrázku může být: one or more people a outdoor

5.  Jste jedinou aktivní skupinou, která podporuje reprezentaci, nebo jich je víc? A jaké s nimi máte vztahy?

Je zde mnoho ultra skupin, které se soustředí výhradně na podporu národního týmu. Nejstarší z nich, Honor et Patria , založená v roce 2003, jejíž členové jsou zároveň součástí UST. Další důležité skupiny jsou Camarazii, Dulce Românie or Ploiești România, všechny jsou velmi aktivní. Koexistujeme s nimi velmi dobře, loni jsme probírali a domlouvali s dalšími skupinami jednotný kotel, když hrajeme doma, aby byl support co nejlepší. A výsledek je viditelný - v jednotě je síla.

6. Máte mezi sebou fanoušky znepřátelených klubů? Ptám se, protože si vybavuji velkou bitku mezi fanoušky Dinama a Steauy ve vašem sektoru v Budapešti v roce 2015 nebo 2016.

Naše skupina je tvořena fanoušky napříč rumunskou scénou, takže to znamená mnoho “rivalů” v naší skupině. Ale tahle rivalita má místo pouze na klubové scéně. Když se sejdeme, abychom fandili národnímu týmu, vždy vystupujeme jako jedna rodina. To same funguje v dalších zmíněných skupinách – naše myšlenka národní jednoty je silnější než rivalita. Incidenty, jako ten v roce 2015 v Budapešti byl mezi dvěma hlavními skupinami největších rivalů a neměl nic společného s těmi, co přijeli pouze fandit Rumunsku. (Foto z onoho zápasu v Budapešti)
Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, dav a outdoor
Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, dav a stadium

7. Používáte pyro / choreo v zápasech?

Z tohoto úhlu pohledu, máme tak trochu old school styl, takže se nikdo nezajímá o represe a kontroly, naše skupina měla vždy dostatek pyroshow, ať už doma, či venku. Například ve všech tří venkovních zápasech v Lize Národů. Bohužel, jak UEFA, tak Rumunská asociace nevidí krásu těchto show, takže jsme měli plno incident s právními předpisy a security, či dokonce zavřený stadion od Uefy. S našimi choreografiemi je to složitější, protože odmítáme komunikovat s FRF i  Uefou kvůli schválení. Je to absurdní a proti svobodě projevu, kterou garantuje naše Ústava. Avšak, realizovali jsme nějaké menší chorea všemi možnými prostředky, bez jakéhokoli schválení.

8. Zmínil jsi nedobré vztahy s federací, můžeš to trochu rozvést? A jaké vztahy máte s hráči?

S fotbalovou federací jsme měli vždy konfikty, protože chápali ultras jako …… Některé věci nás samozřejmě obtěžovali, např. jejich pokus zakázat naši svobodu se vyjadřovat, některé problémy ohledně vstupenek, které rozdělovali mezi sponzory a partnery, nebo násilné “vymáhání” návštěvního řádu. Ale mohl bych klidně pokračovat. S hráči máme vztah založený na vzájemném respektu. V předchozích letech prokázali oddanost a obětavost pro Rumunsko, každý zápas nám příjdou poděkovat a případně oslavit výhru. Avšak, ani tohle nebylo dřív pravidlem a FRF by k tomu mohla něco říct, protože dříve odrazovala hráče od děkovaček – když jsme byli s federací v konfiktu.

9. Je těžké být aktivním fanouškem v Rumunsku? Je policie silná? Co media, zákony, zákazy atd…?

Represe jsou poměrně velké, takže nám to samosebou stěžuje život. Asi před 10 lety byl přijat zákon porti fanouškům (z. 4/2008), přísný a protiústavní, který zavádí přísné sankce proti fanouškům, včetně vězení. Podobně tak vymáhání práva je jedním z nejtvrdších v Evropě a často media vykreslují fanoušky v nejhorším světle, ukazují pouze násilí a další negativní jevy. Navzdory tomu všemu však držíme vlajku nahoře, a následujeme naši vášeň.

10. Rumunská scéna nepatří mezi nejsledovanější. Jak bys ji hodnotil, porovnal s ostatními evropskými zeměmi? Je Rumunsko fotbalová země, nebo fotbal nehraje až tak důležitou roli v životech lidí?

Rumunská scéna je inspirována především oldschool italským stylem, ale myslím si, že jak roky plynou vytvořili jsme si vlastní styl. Je to styl s italskými prvky a mentalitou Balkánu a východní Evropy. V porovnání s ostatními bych řekl, že rumunská scéna, ačkoli zasažená represemi, že mnoho klubů zaniklo, a taky vnitřními konflikty mezi jednotlivými skupinami, je na poměrně dobré úrovni, přestože vrchol byl v 90. letech a na přelomu tisíciletí. Derby v Rumunsku byly tehdy skutečně skvělé a často plnily titulní stránky zinů a magazínů věnující se scéně. Fotbal je důležitou součástí života lidí v Rumunsku, ale kvůli dlouhodobě špatným výsledkům, korupčním skandálům, do kterých bylo zapleteno mnoho vlivných osob, velmi špatné infrastruktuře a velkým problémům tradičních klubů, hodně lidí ztratilo zájem o rumunský fotbal.

11. Rumunsko je velká země, ale návštěvy na první nebo druhou ligu jsou dost nízké. Proč vlastně?

Mnoho z těch důvodů už jsem naznačil v předchozí otázce. Je naprosto normální, že fanouškovská základna některých prvoligových týmů je malá, protože některé kluby vznikly často “přes noc”. Bez jakékoli historie a tradice. Přesto některé zaniklé, tradiční kluby ožívají v nižších soutěžích, takže doufejme, že jednou se vše vrátí do starých kolejí. Například v loňské sezóně, v zápase 4. Ligy mezi Steauou Bukurešť a Rapidem Bukurešť bylo na stadionu 37 000 diváků, což je samosebou rekord. Některé další třetiligové/čtvrtoligové týmy občas podpoří i 10 000 diváků. Doufáme, že jednou bude naše první liga opět plná tradičních klubů.
Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, stadión a outdoorNa obrázku může být: stadium a outdoor



12. Kolik fanoušků běžně putuje na venkovní zápasy svého týmu?

Obecně, hodně fans, kteří cestují se svými kluby jsou ultras, jejich počty závisí na mnoha faktorech. Jak velká je ona skupina, v jaký den se hraje zápas, protože jiná věc je jet na výjezd o víkendu a jiná ve všední den, atraktivita soupeře, protože výjezd na tradičního rivala láká logicky vice, důležitost utkání atd. To jsou obecné faktory, které jsou přítomné asi všude na světě. Některých výjezdů se účastní stovky, některých tisíce lidí. Rekord drží Universitatea Craiova, kterou v roce 1998 podporovalo na finale poháru v Bukurešti proti Rapidu 25 000 fanoušků. Nebo Petrolul Ploiesti se svými cca 30 000 fanoušky v Bukurešti na finále poháru 2013 proti CFR Cluj. (První dvě fotky z finále poháru 2013, další foto z finále poháru 1998)
Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, crowd, stadium a outdoorNa obrázku může být: stadium a crowdNa obrázku může být: one or more people , crowd , stadium a outdoor


13. Které tábory v Rumunsku jsou nejaktivnější? A který je vůbec nejsilnější podle tebe?

Nemohu, ani kdybych byl kompetentní, dělat žebříček, protože je mnoho silných skupin v Rumunsku a každý rok se posouvají. Každý tábor má svůj vlastní styl, někteří mají brilantní chorea, jiní mají zase větší počty, další jezdí v parádních počtech ven a další třeba zase vynikají v pyroshow nebo chorálech atd…Mně osobně přináší radost vidět všechny povedené prezentace od kteréhokoli rumunského tábora a všem přeji zvyšující se úroveň. Ale abych byl konkrétnější – vyjmenuji Vaším čtenářům několik klubů s kvalitními skupinami, s dodatkem že některé kluby mají i vice než jednu aktivní skupinu. Velké kluby v Bukurešti vždy měly větší aktivní skupiny, jsou to Steaua, Dinamo a Rapid. Z dalších měst mohu jmenovat Petrolul Ploiesti, Universitatea Craiova, Politehnica Tamešvár, Universtatea Cluj, UTA Arad a Moldavské týmy (Moldávie jako oblast v Rumunsko, ne Moldavsko – pozn. redakce)   Galati, Vaslui, Iasi atd…Na obrázku může být: stadiónNa obrázku může být: one or more people a stadium

Na obrázku může být: venkuNa obrázku může být: grass a outdoorNa obrázku může být: sky , cloud a outdoorNa obrázku může být: one or more people , stadium a outdoor
 

14. Rumunský fotbal není příliš sledovaný v České republice, avšak hodně českých klubů hrálo s těmi rumunskými v Evropských pohárech v posledních letech. Občas médii proletí zpráva, že ten nebo tamte klub, který hrál proti českému, už neexistuje, protože zbankrotoval (např. Vaslui) Některé kluby v Rumunsku zase pro změnu existují dvakrát. (Rapid Bukurešť dokonce 3x). Někde jsem zaznamenal, že v posledních 10 letech zaniklo v Rumunsku vice než 60 profesionálních sportovních klubů. Je to Pravda? Proč??

Bylo mnoho duelů mezi rumunskými a českými kluby v posledních 10-15 letech. Vztaženo na tvou otázku - týmy jako Rapid Bukurešť (proti Mladé Boleslavy 06/07), Steaua Bukurešť (proti Slavii 07/08), Vaslui (proti Slavii 08/09 a Spartě 11/12) nebo Petrolul Ploiesti (proti Viktorii Plzeň) zmizely z první ligy a byly znovuoživeny v nižších soutěžích. Vskutku, Rumunsko je zemí, kde kluby s tradicí zanikají kvůli mnoha důvodům, jako jsou korupce, panáci ze svazu nebo kluboví vlastníci, obrovské dluhy kvůli špatnému vedení nebo konfliktům mezi osobami ve vedení a sponzory… Avšak, I když některé historické kluby mají své vlastní problémy, nebo se nikdy nevrátily, tato věc přinesla našim fanouškům další aspekt, tentorkát pozitivní, revoluční a zcela chvályhodný – mnoho z klubů ožilo a funguje pouze díky ultras a fanouškům. Tento fenomén začal s fanoušky z Voința Sibiu a pokračoval u Politehnica Tamešvár, FC Argeș, FC Vaslui, UTA, Oțelul Galați, Petrolul Ploiești, Farul Constanța, Universitatea Cluj a mnoho dalších.

15. Myslím, že budeš souhlasit, když řeknu, že to zní smutně. Myslíš, že bude situace v Rumunském fotbale v budoucnu lepší?

Jsem si jistý, že situace může být lepší, dokonce I v posledních dvou nebo třech letech můžete vidět, že tradiční kluby se neustále vracejí od nižších soutěží po nejvyšší ligy, stejně jako jejich skupiny a ultras. V průběhu následujících let doufám, že tyto problémy budou už jen ošklivé vzpomínky, pohřbené ve tmě času jako katastrofy, z nichž se každý může poučit, takže nedělejme stejné chyby a doufám, že všechno bude v pořádku

16. Pojďme na chvíli od fotbalu - Zaznamenal jsem, že hodně lidí v Rumunsku, včetně aktivních ultras skupin, chtějí připojít Besarábii (dnešní Moldavsko) zpět k Rumunsku. Proč? A co nám můžeš říct o Moldavanech jako národu? Chtějí být připojeni zpět k Rumunsku, nebo chtějí být samostatní?

Vskutku, většina Rumunů chce znovu unii s Besarábií. Protože tohle území bylo, je a vždy bude Rumunské. Avšak po druhé světové válce bylo ukradeno Sověty a bylo po mnoho let předmětem “rusifikace”. Tahle historická nespravedlnost musí být napravena. Kvůli tomu se v posledních 10 letech konaly unionistické manifestace, a to v Rumunsku i Besarábii. Pokud je řeč o lidech v Moldavsku, přes polovina z nich chce unii, procenta rostou každý den. Bohužel, tamní společnost je nakažena ruskou komunistickou propagandou, která je velmi silná , ale jsme na správné cestě… Velmi důležitý aspekt této diskuze, zejména když jste fanouškovská stránka, je to, že unionistické akce vzrostly zejména díky přičinění ultras skupin, to oni začli tyhle akce a přiblížili je ostatním. . Naše skupina UST se těchto akcí účastnila i na stadionu, v každém zápase o tom zpíváme, někdy na toto téma uděláme transaprenty, v posledních letech jsme byli na některých fotbalových turnajích dokonce i v Bessarabii. Dokonce jsme navštívili i utkání Moldavsko - Rusko v Kišiněvě, před několika lety.

Na obrázku může být: 1 person, crowd a outdoor

17. V další otázce opět zůstanu v Moldavsku. Mnoho lidí u nás v Česku zná maximálně starší hit Dragostea din tei od O-Zone:-) , ale o tamní scéně neví zhola nic. Co nám můžeš říct o moldavské lize a její ultras scéně? Jsou tam vůbec nějaké aktivní skupiny?

V Besarábii je soutěž velice slabá. Národní soutěž má z tohoto důvodu pouze 8 týmů. A taky z nulových investic do fotbalu. Bohužel, jediný kdo má peníze jsou podněstrští separatisté, Sheriff Tiraspol. Z tohoto důvodu také vyhrává pravidelně většinu trofejí. Z fanouškovského pohledu, nepočítám klubem založené „fanoušky“, můžete najít skupinu z kišiněvských klubů Zimbru a Dacie. Mohu také vzpomenout malou skupinku z klubu Speranta Nisporeni, všechny tři unionistické skupiny. Pokud vezmu čistě Zimbru, tak skupiny Oastea Fiara a Rebelu Ultra jsou prorumunské, ale jsou i nějaké další, které jsou proti spojení. Dacia ultras (Noua Legiune) jsou 100% prorumunští. Bohužel, obě skupiny zažívají těžké časy. Dacia byla  rozpuštěna před rokem, pak se ale znovu připojili do soutěží s pomocí ultras. Klub Zimbru zažívá krušné časy, čtenáře nepřekvapí, že jak jinak než z finančních důvodů.

Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, stadium, grass a outdoor

Není k dispozici žádný popis fotky.

18. Mnohokrát jsem zaznamenal vaši historickou nenávist k Maďarům. Jsou ještě nějaké „znepřátelené“ národy z Rumunského pohledu? A které jsou naopak spřátelené?

Samozřejmě, možná ještě více než Maďaři, jsou Rusové národ, který způsobil mnoho zla a myslím tím samozřejmě komunistické období, které způsobilo obrovský úpadek naší země. Ohledně předchozí otázky o Besarábii, to je jen příklad sovětských zločinů. Ohledně Maďarska není důvod o tom mluvit, je dobře známo o našich vztazích s nimi. Samozřejmě, historie nám ukazuje mnoho nepřátel – Turky, Bulhary a mnoho dalších, ale poslední vzpomínky jsou nejdůležitější, a ty se vztahují k poslednímu století – k Maďarům a Rusům. Co se týče fotbalu, poslední Liga národů vytvořila přátelství mezi Rumunskem a Srbskem, přátelská atmosféra provázela oba zápasy, včetně společných popěvků. A také nesmím zapomenout na dva roky staré utkání v Jerevanu, kde jsme byli místními přátelsky přivítáni a bylo vytvořeno jisté pouto mezi oběma skupinami. Každopádně, je vidět, že fotbalové zápasy mohou vytvořit neočekávané přátelství a zároveň nepřátelství.

19. V které zemi je podle tebe nejlepší atmosféra?

Osobně, sleduji velmi bedlivě dění okolo ultras, koneckonců zdrojů je strašně moc.  Pokud mluvíme čistě o Evropě, myslím si, že atmosféra na stadionech je tvořena mnoha a mnoha faktory. Je těžké odpovědět. Existuje tolik proměnných, které se odrážejí v atmosféře na stadionech v každé zemi a regionu, například historie národa, temperament a tradice lidí, stupeň represe v dané zemi, životní úroveň obyvatel, tradice ultras a fotbalu vůbec, situace v tamním fotbale, úroveň stadionů…Každopádně v každé zemi je fenomén ultras podle mě na vzestupu, každých 5-10 let zaznamenáváme nové trendy ohledně ultras. Domnívám se, že v každé zemi mají ultras své vlastní kouzlo. Němci excelují v číslech na stadionu, jak doma, tak venku, ale jsou také příkladem dokonalé perfekce, včetně organizace jejích skupin. Balkán je zase impozantní svou mentalitou a nekomformismem – vlastnost, o které může západní Evropa jen snít. Každopádně, od Balkánu, přes latinské, slovanské, germánské až po skandinávské země je plno a plno úctyhodných ultras skupin. Zabralo by mi několik desítek stránek, abych vyjmenoval, co mám na fenoménu ultras v každé zemi rád, a přesto bych se o vítězi nemohl rozhodnout, protože všichni mají něco konkrétního a specifického, co ostatní ne. Přesto za sebe, kdo neustále navštěvuje mezinárodní zápasy, mají výjezdy na Balkáně a ve východní Evropě určité kouzlo a svou intenzitou a zátěží jsou nad těmi v západní Evropě.

20. Co víš o české a slovenské ultras scéně? Znáš nějaké naše skupiny? Případně jaké?

Jak jsem naznačil v předchozí otázce, sleduji bedlivě evropskou scénu. Česká, ovšem i slovenská scéna, není podle mě dostatečně oceněna na evropské úrovni. Z České republiky znám samosebou dvě velké skupiny z Prahy, které často vídám v reportech z Derby. Také jsem o nich četl mnoho článků a rozhovorů: o Slavii a Spartě (která mimochodem používá stejné barvy, jako naše země). Možná na stejné úrovni jako tyhle dvě, vidím Baník Ostrava, solidní grupu, která vyniká na všech frontách: doma i venku, v choreografiích, pyru a nějakém zlobení. Kromě těchto tří klubů, všímám si čas od času aktivy mnoha dalších vašich klubů. Některým fandí více, některým méně lidí, avšak mnoho z nich o sobě čas od času dá vědět. Četl jsem před pár lety dlouhý článek o Zbrojovce Brno, kterou jsem od té doby začal trochu sledovat, ale klidně vyjmenuji i další kluby, dva v Praze: Bohemku a Duklu, Viktorii Plzeň, Opavu, Sigmu Olomouc, Teplice, Zlín a Slovácko. V posledních dvou letech, jsou některé české zápasy živě v Rumunské televizi, po tom co mnoho rumunských hráčů hraje v Praze, takže to znamená, že si občas všimnu práce ultras. Mimo to, jak jsem zmínil, v posledních 15 letech hrálo plno rumunských klubů s těmi českými , jako Spartou , Slávií , Plzní, takže jsem mohl vidět české fans naživo.

Na Slovensku si nejvíce všímám Slovanu Bratislava a Spartaku Trnava, dvou největších skupinách a také klubech, které bývají zastoupeny v pohárech. Kromě těchto dvou, jsem viděl pár akcí od Žiliny, Dukly Banské Bystrice, Košic, Prešova nebo Nitry. A nerad bych zapomněl také na hokejové skupiny, které se pravidelně dobře prezentují jak v České republice, tak na Slovensku.

21. Náš rozhovor je u konce. Máš nějaký vzkaz pro české a slovenské fanoušky?

Přeji všem mnoho vášně pro jejich kluby, hodně prezentací na stadionech a absolutní svobodu, tak základní věc, ale hodně potlačované v dnešní době. Přál bych si, aby se neodchýlili od hodnot, kterým věří, a vždy si vybrali správnou cestu, i když někdy je to ta nejobtížnější, ale nakonec si musí udržet pevný postoj, bez kompromisů. Všechno nejlepší z Rumunska!

Děkuji mnohokrát za rozhovor a omlouvám se za zpoždění a komplikace!

První zápas na novém Národním stadioně s Maďarskem 2013
První výjezd: Andora 2013
Na obrázku může být: one or more people a outdoor
Na obrázku může být: dav, stadión a outdoor
Na obrázku může být: one or more people a crowd
Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, dav a outdoor
Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, night, skyscraper a outdoor
Na obrázku může být: 10 people, people standing a outdoor
Na obrázku může být: venku
Na obrázku může být: 19 people, crowd a outdoorNárodní den v Alba Iulii

VIDEA:





clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace