o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s Ondrou starajícím se o chorea Chacharů

rozhovory středa, 23.07.2014 - přejít do komentářů
Rozhovor o bojkotu, choreografiích, výjezdech a fanouškovské scéně...
/titleImg/rozhovor-s-ondrou-starajicim-se-o-chorea-chacharu/1/6186.jpg?width=570

Dnes vám přinášíme rozhovor s fanouškem Ostravy - Ondrou, který na Bazaly chodí jedenáct let a osmým rokem se podílí na choreografiích chacharů...

Můžeš se v krátkosti představit a přiblížit tvou úlohu v kotli Baníku?
Jmenuji se Ondra a osmým rokem se starám o ultras aktivity Baníku. Primárně mám na starosti veškerou optickou prezentaci. Prsty mám i v dalších aktivitách jako je výroba suvenýrů, administrace stránek, tvorba zinu, propagace vybraných zápasů atd.

Baník patří dlouhodobě k české fanouškovské špičce a to navzdory ne příliš dobrých výsledků, jak se daří udržovat chuť?
Zhruba před třemi roky jsem se rozhodli změnit trend choreografií. Z hesla „musí být něco na každý zápas“ jsme pomalu přesedlali na „méně, ale kvalitněji, což se ukázalo s odstupem času jako dobrý tah. Přišli jsme na nové postupy a jednotlivým produkcím jsme začali věnovat o mnoho delší časové jednotky. Svou úlohu jistě po výměně generací sehrála i „mladá krev“.


Děláte nábory do kotle a jak přibíráte nové ultras?
Co se týče náborů do ultras většina nováčků se „rekrutuje“ z kamarádů současných členů.  Tudíž se docela dobře všichni známe a stýkáme se i při mimo fotbalových příležitostech. Možná se bude většině tento způsob zdát divný, ale máme k tomu své důvody. S lákáním lidí do kotle jsou v Ostravě potíže. K naší škodě stojí většina výjezďáků mimo sektor. Když se pak na některé zápasy všichni sejdou v kotli, je to slušný rachot a nejlepší lákadlo pro ty, kteří koketují s myšlenkou návštěvy sektoru. Snažíme se také nalákat fanoušky do kotle pomocí různých akcí atd.

Produkce Baníku jsou velmi propracované, kolik se na nich podílí lidí?
Za celé jaro se na přípravě všech produkcí vystřídala zhruba dvanáctka lidí. Na jednom malování se v průměru podílejí vždy asi čtyři lidé. Hlavní zásluhu na vzestupu choreografií má náš grafik! Mnohokrát mu už musí z našich připomínek asi hrabat…


V poslední sezóně se hodně vašich produkcí usadilo na čele Ultras ligy, které choreo hodnotíš jako nejlepší a naopak, které nebylo podle tvých představ?
Prakticky na každé naší produkci vidíme nedostatky a možnosti jak se dále zlepšovat. Dle představ určitě nedopadla produkce v Boleslavi „Celý náš svět“ a mírně rozpaky panovali u první dvojitého chorea nachystaného v ochozech při zápase se Spartou. Naopak vyzdvihl bych určitě představení „Jsme vám v patách“. Dvojitých, pohyblivých choreografií spolu s pyrem v tuzemsku moc k vidění není. Dalším povedeným logistickým oříškem byla dvojitá choreografie v Edenu.

Z čeho chorea financujete?
Produkce financujeme výhradně ziskem z vlastních aktivit. Tedy prodeje suvenýrů(chachar/wear) nebo sbírek mezi fans na stadionu.

Za pár dní startuje liga a chachaři vyhlásili bojkot. Je nějaké světlo na konci tunelu? Nebo hrozí, že na Bazalech hned tak chorea neuvidíme?
Po vydání klubového prohlášení minulou neděli spíše vidím prohlubující se trhlinu na ose ultras – vedení. Vedení v čele s panem Šafarčíkem nepřistoupilo na žádný z našich požadavků. Za současných podmínek tedy na Bazalech nejde žádné ultra představení očekávat.

Kolik času jste strávili při jednání s klubem a jaký to mělo vývoj?
Jednání probíhalo prakticky od uvedení karty mezi fanouškovskou obec interní cestou. Po slibech ustoupení od požadavků rodného čísla, čísla op, mobilu a e-mailu nakonec vše dospělo zpět do mrtvého bodu. Zrušeno nebylo nic a na výtky při předsezónní schůzi s fanoušky reagoval následně klub výše uvedeným prohlášením.

Co by se muselo stát, aby se bojkot zrušil? Je možnost nějakých kompromisů?
My ustupovali klubu docela dlouho. Teď je míč na straně vedení. Naše podmínky jsou specifikovány jasně. Možnost opatřit si permici za odevzdání jména, příjmení a data narození. Adresný ticketing byl podmíněn FAČR pro získaní licence klubu ze Slezské. Další údaje jako je fotka, rodné číslo atd. jsou již nepochopitelným výmyslem klubu. Rovněž se nám nelíbí zastavení prodeje lístků na Bazalech v den zápasu.

Budete navštěvovat zápasy, nebo odmítáte chodit i do přilehlých ochozů?
Jak stojí v našem prohlášení“ Území stadionu Bazaly je nám za současných podmínek zapovězeno. Chtěl bych touto cestou upozornit na jeden fakt. Situace jaká teď nastala v Ostravě může příští sezónu postihnout i ostatní tábory. Zde by měla býti solidarita a vzájemná podpora kohokoliv v boji proti tomuto neřádu více než na místě.

Jak je to vůbec se stadionem, mluví se o poslední sezoně na Bazalech, "nezlomí" fanoušky ani to, že se bude jednat o rozlučkovou sezonu?
Vše ukáže až čas, pevně věřím že v našem protestu vytrváme. Pro některé z nás jsou současné Bazaly po zásahu FAČR, pouhým stínem svého dřívějšího majestátu. Stadion jako takový, jak jistě všichni víte je v majetku města. S největší pravděpodobností čeká po této sezóně stěhování do Vítkovic.

V prvních kole čeká Baník cesta do Prahy, kde bude hrát hned třikrát, dá se očekávat o to větší podpora na hřištích soupeřů?
Nemyslím si, že půjde markantní nárůst, ale rád bych se plet. Výjezdy do hlavního města vždy Ostravany lákaly. Navíc je tady začátek ligy, nové naděje a očekávaní. To vše hraje svou roli. Na zmíněný výjezdový triatlon jsme vydali speciální bílá trika „AKCE PRAHA“. Budeme se snažit jako vždy co nejlépe reprezentovat své jméno!

Výjezdy Baníku to je kapitola sama pro sebe, co podle tebe motivuje bandu pořád jezdit v takových počtech?
Mnoho z nás nepojímá výjezdy pouze jako strohou návštěvu venkovního stadionu, ale celodenní párty s kamarády. Mnohokrát se tedy i přes nepříznivý výsledek vracíme zpět z výbornou náladou a netrpělivě vyhlížíme další destinaci. Podstatnou roli v tomto případě hraje určitě i fakt dokázat svou fanouškovskou kvalitu.

Máte přehled o tom kolik pojede lidí, nebo je to do poslední chvíle nečitelné?
Odjezd hlavní bandy spolu se základním infem je vždy uveden na našem webu. Počet se dá většinou dobře vytušit podle zájmu lidí na domácím zápase nebo internetu. Jakmile se začínají objevovat dotazy typu „Kolik stojí lístek?“ či „Platí se za vlak?“ Je jasné, že náš bude hodně :-))

Na který výjezd nejvíce vzpomínáš, je nějaká veselá historka z "natáčení"?
Z poslední doby mi utkvěl v hlavě výborný výjezd do Plzně. I přes propadák na hřišti se všichni v našem sektoru výborně bavili. Rád vzpomínám na poslední Slezské derby. Tehdy to opravdu žilo nejen na tribunách.

Co výzdoba Ostravy graffity, jak se staráte o svůj revír?
V tomhle ohledu dle mého malinko zaostáváme. Je zde sice pár povedených legálních či ilegálních malůvek, ale chtělo by to houšť. O něco lépe vypadá nálepková propagace, kdy nejen přímo v Ostravě máme pár prvotřídních "lepičů".

Máte družbu s GKS, jak často a v jakých počtech se navštěvujete?
Družba s GieKSou funguje na všech frontách výborně. Navštěvujeme se vzájemně prakticky na všech zápasech, pokud nám to termínová listina dovolí. Z posledních našich výjezdů do Polska bych vypíchl šedesátku Chacharů v Rybniku nebo námi vypravený autobus do Plocku. Naopak GieKSiarze nás mohutně podporovali na výjezdech do Brna nebo Prahy.

Baník je známý silnou chuligánkou, jak se ty díváš na tyto aktivity a kam se podle tebe zdejší hools scéna ubírá + které tábory patři na špičku?
Ač sám se domluvených polních dostaveníček neúčastním, rozhodně k těmto aktivitám nechovám negativní vztah. Některým táborům působící na zdejší scéně, by mým pohledem zvenčí pomohla daleko větší aktivita, než přemýšlení o tom jak a s kým jednou za rok při bitce vyjebat.

Ještě se vraťme k ultras aktivitám, jak hodnotíš české případně slovenské tribuny po této stránce, kdo patří k nej táborům a naopak, kdo je dlouhodobě zklamáním. Hýbe se podle tebe kupředu?
Velký posun jsem zaznamenal, asi jako všichni ostatní u Sparty. Po obdobní temna se na Letné zformovala dobře fungující ultra skupina. Druhým skokanem jsou pro mě příznivci Opavy. Dále je pro mě příjemné překvapení Hradec. Pokud si udrží formu z jara budou pro ligu jistě oživením. Stabilní laťku si udržují plzeňští. Svůj standart má dlouhodobě Slovácko. Ústup z pozic jsem zaznamenal u sešívaných. Příliš mě neoslnili ani fanoušci Bohemky, vyloženým zklamáním je pro mě Brno.

Na Slovenských tribunách nemají konkurenci ultras Spartaku, což je pro ně samotné škoda. Občas znamenám nějaké produkce Belasých, Trenčína, Senice. To je tak asi vše.

Scéna za poslední dobu výrazně ku předu po stránce choreografií a fandění neposunula. Progres bych viděl ve spojení se všech ultras táborů proti škůdcům českého fotbalu. Třeba vytrvat a pokračovat!!!

Určitě sleduješ scénu v zahraničí. Inspiruješ se jí? Kde to podle tebe žije nejvíc? Která liga má podle tebe nejlepší ultras?
Těžko říct, kde jsou ultras nejlepší. Každá země má své specifika a svůj odlišný styl. Rozhodně neopovrhnu Balkánem, zamlouvá se mi i Rusko. Blízko mám pochopitelně k scéně polské. Z jednotlivých táborů mají mé sympatie za ultras aktivity Rapid Vídeň, Korona Kielce nebo Zenit Petrohrad. Asi bych lhal sám sobě kdybych řekl, že mě zahraniční scéna jakýms způsobem neovlivňuje.

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace