o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Ruská k*rva vs. polská metropole

blog fanoušků úterý, 03.03.2020 - přejít do komentářů
BLOG: Návštěva Varšavy a zápasu s Jagelonií pohledem návštěvníka...
/titleImg/ruska-k-rva-vs-polska-metropole/1/9332.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Jelikož jsem slíbil přítelkyni, že ji vezmu na fotbal do Polska, a sliby se mají plnit nejen o Vánocích, vycestovali jsme ve středu 22. února „Pociągem specialnym“ do hlavního města Polska. Po šesti hodinách cesty nás přivítalo moderní nádraží Warszawa Centrala a hned před ním nejvyšší budova v Polsku, Palác kultury a sportu, měřící 231 metrů. Stavba se stala dárkem od samotného soudruha Stalina polskému pracujícímu lidu, a ačkoliv budova opravdu vypadá skvostně (hlavně v noci), Poláci dokonce před rokem uvažovali o jejím zbourání. O polsko-ruských vztazích ještě dnes budeme mluvit.

Po tom, co nás třikrát nenašel řidič Uberu, který nás měl odvést k našemu ubytování, byl úspěšnější ukrajinský šofér Boltu, jenž sice neuměl ani slovo anglicky (ani polsky), naštěstí jeho navigace v azbuce cestu bezpečně znala.

Piloti těchto aplikací jsou vůbec zajímaví, přes otrhaného Ukrajince poslouchajícího ruský rap, po 78letého gentlemana s vlastním CD s muzikou z roku asi tak 1465. Moc neřeší dodržování bezpečné vzdálenosti ani rychlostní limity. 

Našim hlavním cílem je sobotní zápas Legie, a tak se rozhodujeme, že v pátek zajdeme koupit vstupenky na utkání proti Jagiellonii. Dozvídáme se, že nejhlučnější tribuna Žyleta měla být zavřená kvůli transparentům z minulého zápasu proti LKS Lodž, nicméně ve čtvrtek večer nějaká dobrá duše rozhodla, že nám nepokazí zážitek s atmosféry a že tribuna bude podmíněně otevřena, což nás velmi těší, jelikož máme v živé paměti návštěvu Poznaně před několika lety, kdy se po dlouhé devítihodinové cestě ke stadionu dozvídáme, že Lech bude 85 minut bojkovat support.

Vstupenky bereme hned vedle kotle Legie, kde stojí nejvíc. Platíme 55 zlotých za jednu – 330kč - (5 zlotých musíme dát navíc, jelikož nevlastníme kartu fanouška). Hned poté míříme těsně za stadion, kde stojí most přes silnici, který je neuvěřitelně pokreslený graffiti se symbolikou Legie. Jdeme stále dál a dál a na každém pilíři objevujeme nové a nové malůvky varšavského klubu.

V sobotu v 17-30 startuje zápas vedoucího klubu polské ligy proti týmu z Bialystoku. Ti, kteří se o polskou scénu zajímají, vědí o incidentu z roku 2014, kdy došlo na zápase k napadení hostí domácími, a tak čekáme, co se bude dít po letech.

Fanoušci Jagiellonie přicestovali v 600 lidech a ještě před zápasem vypouští poznámky směrem k domácím, kteří si to nenechají líbit a hromově spustí odpověď „ruská k*rva“, neboť v sektoru Jagy visí také jedna vlajka spřáteleného Spartaku Moskva. 

Domácí Žyleta se tradičně schází v hojném počtu několika tisíc lidí a od začátku dává najevo, kdo je na stadionu doma. Support se krásně nese, zapojení tribun do mnoha pokřiků je samozřejmostí. Jak už to tak bývá, nejhlasitěji se stadion zapojí právě v momentě, kdy se řeší vztahy na trase Rusko-Polsko. 

Hosté od začátku do konce prohrávají, avšak jejich support považuju za velmi dobrý, rozhodně se nenechali otrávit výsledkem ani velkou početní nevýhodou.
Legia, patrně díky podmínce, nemá připraveno žádné pyro ani choreo (hned další zápas s Cracovií však pyro odpaluje).

Pro člověka, který je zvyklý na českou ligu, je support domácích opravdu zážitkem. S dobrým pocitem tak opouštíme stadion a věříme, že se sem ještě někdy podíváme.

Autor: RadekN

ze světablog fanoušků

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Britská nemoc – díl první (A... 05.01.2012

Britská nemoc – díl první (A...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...


Britská nemoc – díl třetí (I... 09.01.2012

Britská nemoc – díl třetí (I...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace