o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Slezský stadion domovem protislezského klubu

ze světa středa, 30.06.2021 - přejít do komentářů
Místo, které mělo Hanysy s Goroly pojit, se stalo centrem nových konfliktů...
/titleImg/slezsky-stadion-domovem-proti-slezskeho-klubu/1/9725.jpg?width=570

Ve Slezské aglomeraci rozléhající se kolem Katowic najdete mnoho měst a ještě mnohem více zajímavých fanouškovských skupin. Aglomerace prochází dvěma historickými regiony, z nichž jeden náleží Slezanům (Hanysům), zatímco druhý, nazývající se Zagłębie Dąbrowskie, zase Gorolům. Vzájemná nenávist mezi těmito regiony už sice není tak výrazná jako dříve, ale i přesto moc přízně mezi těmito dvěma regiony nenajdete - Hanysům je vytýkána jejich historická příklonnost k Německu, Gorolům zase k Rusku.

 V našem prostředí nemusíme náznaky této nenávisti hledat daleko, stačí si poslechnout některé z chorálů slezských klubů, jako například jeden od katowické GieKSy: „Wypije jabola, zajebie gorola za mój GKS” (vypiju víno, zabiju gorola za můj GKS). Na druhé straně to jde pak vidět u Zagłębia Sosnowiec a především pak na jejich vlajce i symbolech s nápisy Łowcy Hanysów. 

Ještě po II. světové válce byla nenávist tak vyhrocená, že se tehdejší komunistický režim rozhodl jednat. Na historické hranici těchto dvou regionů, konkrétně ve městech Szopienice (dnes součást Katowic) a Sosnowiec, se na začátku 50. let rozhodlo o vybudování stadionu a společného parku. Co přeci pojí lidi více než sport, říkali si komunisté. Stavba stadionu začala na území Slezska v těsné blízkosti řeky Brynica. Už během výstavby hlásala propaganda, že stadion je výsledkem spolupráce mezi Slezany a Goroly a jeho oficiální název bude stadion Szopienic a Sosnowce. Zanedlouho povstal stadion s 26 tisíci místy k sezení a v jeho okolí bylo vysázeno tisíc stromů a přes 40 tisíc jiných křovin. Název byl nakonec vybrán „Stadion ludowy” (lidový), oslavující společné dílo dvou znepřátelených regionů. 

Stadion byl otevřen roku 1956 a pří této příležitosti se zde odehrálo hned několik koncertů, zápas v rugby a fotbale. Jenže neuběhlo ani pět let a ukázalo se, že místo, které mělo Hanysy s Goroly pojit, se stalo centrem nových konfliktů. Bez jakýchkoliv předchozích jednání či dotazů na obyvatele těchto míst se rozhodla polská vláda dne 29.12.1960 změnit hranice měst Katowic (Szopienic) a Sosnowce a stadion se tak náhle stal součástí Sosnowce a tudíž i Zagłębia. Zajímavostí je, že tato změna musela být z rozkazu vlády provedena do 48 hodin, nejpozději do půlnoci 31.12.1960. A tak se stalo, že dnes proti-slezské Zagłębie hraje v Sosnowci ve Slezsku.

Autor: hs

ze světasvět hooligans

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace