o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Srbský soud poslal 14 příznivců Hajduku do vězení

ze světa středa, 08.08.2018 - přejít do komentářů
Fanoušci za mřížemi údajně čelí krutým podmínkám
/titleImg/soud-poslal-14-priznivcu-hajduku-do-vezeni/1/8491.jpg?width=570

Patnáctidenním odnětím svobody v Srbsku skončil pro 14 chorvatských fanoušků pohárový výjezd do Sofie. Do Bulharska se ve čtvrtek 31. července vypravilo auty zhruba 400 radikálních příznivců Hajduku Split. Část z nich během zpáteční cesty do Chorvatska vykradla a poničila čerpací stanici ve městě Vrčin poblíž Bělehradu. Na zdi také namalovali symboly „U“ oslavující fašistický ustašovský režim v Chorvatsku v první polovině 20. století, během kterého přišlo při brutálních etnických čistkách o život zhruba 100 tisíc lidí, včetně Srbů.


Při následné akci srbské policie bylo u města Niš zadrženo kolem 200 Chorvatů, z nichž bylo 14 odsouzeno k dvoutýdennímu nepodmíněnému trestu. V autech objevila policie železné tyče, sekyry a nespecifikované množství drog. Chorvaté byli údajně vyzbrojeni pro případ napadení ze strany chuligánů Partizanu nebo Crvene Zvezdy Bělehrad. Předmětem vyšetřování také bylo, proč chorvatští příznivci v nočních hodinách zajížděli až do okolí Bělehradu, který je mimo trasu ze Sofie do Splitu. Některá balkánská média spekulovala, že chtěli Chorvaté srbským fanouškům v Bělehradu poničit tzv. graffiti.

Celou záležitostí se již zabývají příslušná ministerstva obou zemí. Chorvatská vláda žádá okamžité propuštění svých občanů ze Srbska. Podle chorvatské diplomacie čelí odsouzení fanoušci Hajduku krutému zacházení ze strany srbských dozorců, kteří je například nechali několik hodin ležet na rozpáleném asfaltu a neumožnili jim možnost občerstvení vodou nebo je opakovaně fyzicky trestají kopy do hlavy. V případě trvalého poškození zdraví svých občanů zvažuje Záhřeb na Srby mezinárodní žalobu.

Fotbal opět otvírá krvavé rány z minulosti

V poslední době se nejedná o ojedinělý fotbalový exces, který opět rozpoutal mezi Srby a Chorvaty vlnu nenávistných emocí. Je to sotva několik týdnů, co reprezentanti Chorvatska bouřlivě oslavovali postup do semifinále světového šampionátu. Hráči Chorvatska ovšem své oslavy doprovázeli nacionalistickými písněmi, které se v některých pasážích rovněž odkazují na fašistický ustašovský režim v Chorvatsku.

Například v hráči zpívané písni "Bojna Čavoglave" od chorvatského zpěváka Marka Perkoviče Thompsona se nachází pasáž, která obsahuje výhrůžku srbskému národu, jež údajně dostihne chorvatská ruka spravedlnosti i v jejich vlasti. Píseň také začíná kontroverzním pozdravem "Za dom spremni", který se za druhé světové války používal jako oficiální pozdrav ve fašistickém Nezávislém státu Chorvatsko.

Bez negativních konotací však není ani další hráči zpívaná píseň "Lijepa li si", opěvující krásy Chorvatska. V jednom z veršů text velebí také půvaby Herceg-Bosny, tedy zejména Chorvaty osídlené části Bosny a Hercegoviny. Toto jméno za tamní občanské války dostala mezinárodně neuznaná republika bosenských Chorvatů. Stoper Chorvatů Domagoj Vida dokonce během jedné písně zazpíval text, který prorokuje vypálení Bělehradu, který je Chorvaty vnímám jako epicentrum protichorvatských nálad a srbského nacionalismu.

Srbové v červenci označili oslavy chorvatských fotbalistů jako nedůstojné a skandální. Chování reprezentantů údajně podkopává vzájemné snahy o důvěře a uklidnění mezinárodních vztahů. Chorvatský fotbalový svaz byl v minulosti za projevy hráčů a zejména fanoušků s fašistickým podtextem opakovaně potrestán vysokými pokutami.

Klid není ani v samotném Splitu. Torcida při posledním utkání Hajduku proti Lokomotivě Záhřeb bojkotovala fandění jako gesto podpory pro zadržené fanoušky v Srbsku. V noci na středu 8. srpna pak neznámý pachatel ve Splitu zapálil auto policistovi, který vyšetřuje několik členů Torcidy Split kvůli údajnému napojení na organizovaný zločin.


Zdroje: Balkanski navijaci, Dalmacija News, Slobodna Dalmacija
 

Autor: TomášO

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace