o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Soud poslal sedm fanoušků Hajduku do vězení

pátek, 27.09.2013 - přejít do komentářů
Fanoušci Hajduku spatří vězeňskou celu zevnitř
/titleImg/soud-poslal-sedm-fanousku-hajduku-do-vezeni/1/5336.jpg?width=570

Celkem 4 roky a 4 měsíce vězení. Takový je verdikt splitského okresního soudu nad sedmi fanoušky Hajduku, kteří se podíleli na květnových výtržnostech, kdy stovky fanoušků Hajduku zaútočili na policii a proměnili centrum Splitu v bojovné pole.

Taxikář Josip Š.(23,Split) , námořník Jure N.(29,Split), číšník Mate Z.(26,Split),turistický průvodce Niko B.(26,Split),recepční Mato Z.(29,Split),námořník Vedran M.(22,Makarská), delegát Cest.kanceláře Zvonimir P. (21,Omiš) byli obvinění z trestných činů organizace nepokojů,výtržnictví a útoku na veřejného činitele.

Všichni fanoušci jsou členové organizace Torcida Split, poslední jmenovaný pak šéfoval fanklubu Torcida Omiš. 4.5. 2013 se mělo sehrát městské derby mezi RNK Split - Hajduk Split. Činovníci RNK však tušili velký zájem Torcidy a o 100% vyšroubovali cenu vstupenek, což vedlo k bojkotu Torcidy tohoto zápasu, která se sešla na ulici u stadionu RNK. Dusnou atmosféru ještě vyhrotila informace o úmrtí fanouška Hajduku Marka Azapoviče, který měl být podle Torcidy oběť policejního násilí při výslechu na severu Chorvatska.

První dva jmenovaní (Josip Š.,Jure N) pak pomoci megafonu vyzývali fanoušky (500-800) k napadání policistů. Stovky fanoušků pak skutečně pomoci kamenů, tyčí a pyrotechniky na policii zaútočili. Expertiza také potvrdila, že fanoušci Hajduku použili v pouličním boji i volně neprodejnou vojenskou pyrotechniku, která popálila a jinak poranila 9 ze 16 zraněných policistů. Mate Z. byl navíc obviněn, že zabraňoval lékařům ošetřit zraněného policistu. Celkově bylo poničeno 14 osobních a 2 policejní vozy.

Dále pak několik dopravních cedulí, které fanoušci vytrhli a házeli je na zasahující policii.Domovní prohlídka u jednoho obviněného dokonce objevila pyrotechniku za 150.000 kun.(cca půl milionu)

Fanouškům bylo okresním prokurátorem navíc zakázáno po tři roky navštěvovat zápasy Hajduku a zápasy chorvatské fotbalové reprezentace.

Fanouškům navíc přitížil fakt, že se k napadání policistů zcela bezostyšně přiznali a lítost projevili jen nad faktem, že jich nezranili víc. Mladíci , kteří byli v minulosti trestáni vesměs za přestupky v rámci fotbalových utkání a výjezdů, si navíc z verdiktu soudu žádnou hlavu nedělali, protože jim zákon umožňuje po polovině trestu požádat o podmínečné propuštění, takže za 3-4 měsíce mohou být na svobodě. Zvonimir P. v závěrečné řeči šokoval všechny přísedící, že mu pártydenní vězení ani nevadí, jelikož ho opustila na čas přítelkyně a bude mít tak čas na jiné myšlenky. K verdiktu se však mohou ještě všichni odvolat.

Autor: TomášO

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace