o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

SPECIÁL: Souhrn podzimní části Gambrinus ligy

neděle, 16.12.2012 - přejít do komentářů
Podobu zimní přestávky si projdeme jednotlivé tábory a jejich aktivity...
/titleImg/special-souhrn-podzimni-casti-gambrinus-ligy/1/4669.jpg?width=570

Gambrinus liga již tři týdny odpočívá zimním spánkem a ještě dalších deset týdnů odpočívat bude, než se rozběhnou ostré, mistrovské zápasy. Náš web ovšem z hlediska Gambrinus ligy spát nebude, po dobu zimní přestávky zde bude věnována pozornost především prezentacím jednotlivých fanouškovských táborů v podzimní části ligy. Než se tak stane, tak Vám přinášíme mini předkrm v podobě stručného, spíše obecného souhrnu podzimní divácké scény.

1. Návštěvnost

Česká Gambrinus liga nemá potřebné divácké zázemí, které by výrazně pozdvihlo její atraktivnost. Plné stadiony, nebo alespoň z větší části zaplněné stadiony, které by i divákovi zlepšily zážitek ze zápasu, u nás zůstávají dále jen přáním. Nicméně v jednom klubu měli jen přece toto přání v podzimní části soutěže splněné, a to ve Viktorii Plzeň.

V Plzni chodilo téměř trvale na fotbal přes 10 tisíc lidí - její průměr činí 10 349 diváků, přičemž kapacita arény je 11 700 míst. Nutno říct, že to je skvělá vizitka. Další konkurenti svými návštěvami již nevyčnívali, mnozí doslova propadli. Na české poměry velmi solidními čísly se ještě prezentují Slavia Praha a Baník Ostrava, jejich průměrná návštěva je přes 7 800, avšak samotné tyto klubové obce s tím pravděpodobně tolik spokojené nebudou, stejně tak v pořadí následující Sparta Praha, jejíž statistika (5 833 diváků) je ovlivněna dvěma zápasy bez diváků, ale i bez nich by stále nedosáhla závratných výšin.

Více informací o návštěvách klubů přinesou jednotlivé souhrny, hlavním cílem tohoto bodu je poukázat na průměrnou návštěvu celé ligy 4 567 diváků, kterou nelze hodnotit pozitivně, ale pravděpodobně je to hodnota odpovídající jednak zdejším reálným možnostem, jednak tomu, co se kolem fotbalu takřka neustále děje. K této nízké hodnotě nejvíce přispívají Příbram, České Budějovice, Dukla Praha, Jablonec a Mladá Boleslav.

2. Ultras aktivity

Jestliže s návštěvností vyjadřujeme nespokojenost, tak u ultras aktivit tomu bude přesně naopak. Podzimní část sezóny 2012/2013 byla druhou celou půlsezónou, kterou web supporters.cz zažil a hned na úvod nutno říct, že byl nyní pocítěn nárůst ultras aktivit oproti jarní části sezóny 2011/2012.

Každé kolo přinášelo řadu produkcí, které nám příjemně přidělávaly práci při tvorbě souhrnů jednotlivých kol. Alespoň jednu choreografii jsme během 16. kol nezaznamenali pouze u fanoušků Dukly Praha a Mladé Boleslavi. Naopak se velmi činili fanoušci Hradce Králové, Slavie, Plzně, Ostravy, Slovácka, Jihlavy, ale také Sparty, Liberce, Olomouce a nově i Teplic. Velkou snahu projevovali věrní fanoušci Jablonce a Českých Budějovic a velmi nevyzpytatelní byli fanoušci Brna, kteří v celkovém měřítku ale také byli aktivní.

Jednotlivé choreografie mnohdy mířily na výročí založení klubu, ale často byla vidět například i tématika internetových "fanoušků". Jinak samozřejmě ve většině případech byli tvůrci originální, kreativní a k vidění byla vidět velmi podařená díla, o čemž se v jednotlivých souhrnech táborů přesvědčíte. Znalci na zdejší fans scénu také budou určitě souhlasit, že přibylo pyro při zápasech, mnohdy velmi efektivní, které okořenilo atmosféru zápasu.

Lze konstatovat, že česká ultras scéna se v porovnání s posledními roky jen přece trochu pozvedla a těm, kteří se o to zasluhují, patří poděkování. Na závěr tohoto bodu přejeme všem další chuť do práce a mnoho podařených produkcí.

3. Zásahy proti fanouškům

V českém fotbale můžeme neustále slýchat, jak si každý přeje plné stadiony, nádhernou atmosféru a jak je divák pro fotbal důležitý. Realita? Spousta kroků, od termínového nepořádku po zásahy policistů, které fanoušky ze stadionu vyhánějí. A půlsezóna ročníku 2012/2013 byla v tomto ohledu mimořádně specifická. Příležitosti v klidu si vychutnat zápas a vytvořit kvalitní atmosféru byly zřídka. Neadekvátní prohlídky před vstupem na stadion a provokace pořadatelů jsou již naprosto běžné, ale k tomu přibývá situací, kdy nesmí být vyvěšeny vlajky, prezentovány choreografie, v akci jsou častěji hasiči, a pak především se zvyšuje násilí proti fanouškům, přičemž vyvrcholení přišlo v 16. kole v rámci zásahu policie proti fanouškům Hradci Králové. Po tomto všem si možno říct, že česká fans scéna má skutečně svou solidní úroveň, která by mohla být mnohem horší.

Jako určitá upoutávka na jednotlivé souhrny fanouškovských táborů v Gambrinus lize může sloužit fotogalerie níže, ve které je kotel každého klubu zastoupen jednou momentkou.

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace