o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Spor o pyrotechniku aneb "pyro" (není) Zločin

z tisku sobota, 02.03.2013 - přejít do komentářů
Pyrotechnika pří zápasech - fanoušci po ní prahnou, oficiální místa proti ní bojují
/titleImg/spor-o-pyrotechniku-aneb-pyro-neni-zlocin/1/4788.jpg?width=570

Z TISKU: Používání pyrotechniky během fotbalových zápasů patří k jednomu z nejkontroverznějších témat v rámci fotbalové praxe. Vyhláška Báňského úřadu ho při zápasech zakazuje. Kluby se ztotožňují s FAČR, pyrotechnika podle nich v ochozech nemá co dělat. Přesto je téměř folklor, že se na tribunách fotbalových stánků ohně během zápasů objevují a za prohřešky tohoto druhu pykají především kluby. Fanoušci po ní prahnou, oficiální místa proti ní bojují. Také to patřilo k tématům speciálního vysílání ČT24 nazvaného Strach z tribun.

Politolog a sociální psycholog Josef Smolík se hned v úvodu tématu přiznal k fanklubu brněnské Zbrojovky. Pyrotechniku vnímá stejně jako pivo za součást fotbalové kultury. "Zlepšuje to atmosféru na fotbalových stadionech, vytváří to celkový dojem zápasu. Jde o vizuální efekt, který způsobuje intenzivnější emoce," soudí Smolík.

Aktivní fanoušek pražské Slavie z organizace Tribuna Sever a sdružení Odbor přátel Slavie Lukáš Vala se za podobný postoj také postavil. Světelné efekty prý povzbuzují atmosféru i diváka. "Občas je to i jediný zážitek, který si mohou diváci ze stadionu odnést, bohužel," říká Vala. Člověk, který nic podobného nezažil, nemůže podle něj slabost pro pyrotechniku pochopit. "Člověk, který to zažil, na to nikdy nezapomene," dodává.

Martin Synecký ale zdůrazňuje především bezpečnostní stránku, stejně jako právní názor, že cokoli, co může ohrozit zdraví lidí, nemá na fotbalových stadionech co pohledávat. "Stejně tak to vidí UEFA i policie," míní. Podle něj neexistuje bezpečná pyrotechnika. Připomněl, že v Německu před několika lety zkusili povolit rádoby bezpečnou pyrotechniku a během dvou kol stejně fanoušci překračovali i nově zliberalizovaná pravidla. "Německá liga tenhle projekt odpískala během šesti kol," dodal.

Petr Švancara, kapitán Zbrojovky Brno: "Pokud je organizovaná a v rámci bezpečnostních předpisů, to znamená třeba domluvená s hasiči, tak si nemyslím, že je to problém. Rozdíl je, když někdo háže gólmanovi dýmovnici pod nohy, to je samozřejmě nesmysl. Neříkám, že jsem na straně fanoušků, kteří dýmovnice hážou. Určitě ne, aby tady byl kouř, jsou tady i děti. Ale pokud je tu pyrotechnika, jako na Silvestra, tak proč ne."

I přes zákaz považuje pravděpodobnost, že fanoušci propašují světelné efekty do ochozů, za vysokou. "Systém pašování je velice pestrý, některé kluby pyrotechniku skrytě podporují," prohlásil Synecký a doporučil všem, kdo o pyrotechniku na stadionech stojí, aby využili svého občanského práva a apelem na poslance se pokusili změnit stávající zákonnou normu. Zcela zabránit bengálským ohňům v ochozech považuje za nemožné.

Lukáš Vala má zato, že o pyrotechnice mnohdy vědí i policisté nebo lidé ze svazu: "Myslím, že je na místě se zamyslet, zda je ten zákon správný. Pokud se v takové míře porušuuje, tak je asi něco špatně." Přiznal, že domluva s hasiči a s klubem funguje, považuje to za správnou cestu.

Bezpečnostní manažer AC Sparta Praha Josef Prask považuje za nutné proti pyrotechnice a jejím nositelům bojovat. Konkrétního uživatele světelné pyrotechniky vždy zdokumentují, zadrží a předají policii. Že by nějaká kontaktní osoba k domluvě o pyrotechnice existovala v rámci jejich klubu, jednoznačně odmítá.

Fandění na českých stadionech se uklidňuje

Účastníci diskuse se vesměs shodli, že situace fotbalových fanoušků na stadionech se spíše uklidňuje. Zaznělo, že především bulvární média se snaží vytvářením dojmu radikalizace upoutat pozornost ke své produkci. "Na fotbalové stadiony chodí přibližně čtyři skupiny lidí – diváci, fanoušci, ultras a čtvrtá skupina, která moc nechodí, ale o to více je vidět, jsou fotbaloví chuligáni. Přibližně 90 procent jsou fanoušci, ti se identifikují s klubem, chuligáni se identifikují především se svou chuligánskou skupinou, diváci chodí na fotbal čas od času," typologizoval návštěvníky zápasů politolog a sociální psycholog Josef Smolík.

Martin Synecký označil české stadiony za naprosto bezpečné, excesy považuje za výjimečné. "Často je to spojeno s obrovským fanouškovským srdcem. Samozřejmě určité problémy občas vyvstanou, jsou to problémy spíše malých skupin, které je snaha ze stadionů dostat," dodal.

Podle Lukáše Valy vyvolává mnohdy jen samotná přítomnost více policistů u fanoušků jistou míru agrese. "Případy agrese ze strany policistů a pořadatelů byly na stadionech viděny tolikrát, že to v nás samozřejmě vyvolává negativní náladu," míní fanoušek.

Lednová amnestie, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus, pomohla mimo jiné i některým z fotbalových chuligánů. Zbavila je třeba podmíněných trestů. Zákaz vstupu na stadiony jim ale zůstal.

zdroj: Česká Televize

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace