o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Super Cup v Praze - Bayern Mnichov x Chelsea

blog fanoušků neděle, 08.09.2013 - přejít do komentářů
/titleImg/super-cup-v-praze-bayern-mnichov-x-chelsea/1/5265.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Superpohár UEFA 2013 byl 38. ročník jednozápasové soutěže zvané Superpohár UEFA pořádané evropskou fotbalovou asociací UEFA. Účastníky byli vítěz Ligy mistrů 2012/13 – německý FC Bayern Mnichov a vítěz Evropské ligy 2012/13 – londýnský klub Chelsea FC. Superpohár UEFA 2013 se odehrál na stadionu Eden Aréna v Praze. Bylo to poprvé, co se Superpohár UEFA odehrál od zavedení jednozápasového formátu v roce 1998 jinde než v Monaku. Předešlých 15 ročníků se uskutečnilo na monackém stadionu Stade Louis II. Zároveň se tento zápas dal pojmout jako souboj trenérů. Své týmy vedli jejich noví trenéři, kteří stáli proti sobě ve španělské La Lize. José Mourinho převzal Chelsea po angažmá v Realu Madrid a Pep Guardiola jakožto nový trenér Bayernu v minulosti vedl největšího rivala královského klubu z Madridu, tým FC Barcelona

Přípravy na tento zápas pro mě začaly 14.června registrací na uefa.com. O měsíc později už byly výsledky náhodného losování. S potěšením jsem si přečetl, že jsem byl vylosován a mohl se tak těšit na oba celky. S lístkama to bylo trochu na štíru, pořád ne a ne dorazit, dostal jsem je až 10 dní před samotným utkáním.

V den utkání byl před stadionem (jak už to při větších zápasech bývá) docela zmatek, dorazilo víc lidí než bylo vstupenek, každý se je snažil sehnat na černém trhu. Docela mě překvapila jejich cena, za nejnižší kategorii, která stála 50€, chtěli překupníci 300-400€, za ty nejvyšší kategorie od 600€ výše. A to i o poločase, cena moc dolů nešla.

Když jsem se dostal konečně na stadion, první, co mě srazilo na prdel, byla cena u stánku s občerstvením. Pivo za 75 / 3€ a ještě k tomu Zlatopramen nealko  Ne, děkuju…

Ceny ostatních věcí byly v podobné cenové hladině, cola za 60,-, voda za 40,- a klobása pro nenažrance za 75 kaček. Naštěstí jsem byl napojen a najezen před odjezdem na stadion, takže jsem tuhle šaškárnu nepodpořil.

Lístek jsem měl do bloku Chelsea FC, dle fotky někam nahoru (asi 8 řad zeshora) po pravé části, skoro až u té „zdi“, takže výhled v pohodě. Na tribuně seven (pardon za rýpnutí) bych se asi moc dobře necítil, přeci jen ctím jiné barvy než ty sešívané a spíše jsem to přál Chelsea (teď mě za to ostatní Sparťané neutlučte, fandím jim v anglické lize od dob, co tam přišel Petr Čech).

Pohled na kotel Bayernu byl přesně takovej, jakej jsem potřeboval. Už od začátku bylo vidět, že se nedá s tím z Chelsea srovnat. Z dálky byly vidět velké flaggy, zatímco v kotli Chelsea byly jen malé vlaječky. A možná snad i buben měli, těžko říct, ale nejspíš jsem slyšel i bubnování, to v kotli soupeře nic nebylo. Z fotky, která následuje, je vidět i speaker vlevo od branky, ten na naší straně také nebyl. Na straně Bayernu tedy zarytí fanoušci, na straně Chelsea to, co jsme v únoru viděli na Stamford Bridge – diváci.

Už při rozcvičce se fans Bayernu činili, jeli popěvky a o poznání víc to tam žilo.

Zanedlouho se v dolní části bavorského kotle objevila i Flagga Schickeria

Zápas začal písněmi Stern des Südens na straně FC Bayern (nějak jsem tu trochu zaspal, nicméně kdo chce, najde lehce na netu celou verzi)

a Blue is the colour na straně Chelsea FC (jak mnozí ví, melodie Zelená je tráva, fotbal to je hra…)


Pak začala pro některé ta pravá show. Na hřiště vbíhají mladíci místo hráčů obou týmů a stadionem zní základní jedenáctky obou týmů.



Vše pak vyvrcholilo slavnostním ceremoniálem trvajícím zhruba 10min. Celý ho můžete shlédnout na následujícím videu. Na konci videa je pak vidět choreo Bayernu.

Choreo Bayernu je zhruba přes půl sektoru a dole je nápis Oana basst no nei!

Chelsea na to odpovídá jen „mávajícím“ sektorem…

Vlajky Bayernu jsou rozesety všude, zatímco v kotli Chelsea moc vlajek nebylo…


Fans Bayernu to rozjeli hned od začátku….

Pak dostali hned v 8.minutě utkání gól a trochu ten jejich support polevil. Na druhou stranu kotel Chelsea na chvíli zase ožil. Střelcem byl Fernando Torres, který často hodně šancí, když už se do nich dostane, spálí nebo je v některých momentech absolutně neškodnej (viz. dvojutkání se Spartou). Nutno podotknout, že velký podíl na gólu měl Eden Hazard, který Spartu doslova pohřbil gólem v posledních vteřinách na Stamford Bridge. Nyní vybojoval míč, prohnal se středem hřiště kolem Rafinha, nacentroval na Schürrleho, který našel na penaltě Torrese a ten zavěsil.


Hned z protiútoku mohl Bayern vyrovnat, ale Čech střelu kryl.

Pak opět začal ožívat kotel Bayernu. Zatím co Chelsea se vrátila ke svému začátku, maximálně se ozývalo Chelsea, Chelsea, Chelsea…

Ve 22.minutě mohl Bayern vyrovnat, střelu Ribéryho Čech konečky prstů vytěsnil mimo branku na roh. Z něj pak naopak zaútočila Chelsea, v souboji dvou sedmiček Ribéry ale včas zatáhl za záchrannou brzdu a Ramirése poslal na zem za cenu žluté karty.


Po čas celého zápasu oba trenéři vše prožívali a často se pohybovali i mimo vyhrazená území.

Bayern Chelsea přehrával místy až drtivým způsobem a donutil je stáhnout se někdy až do vlastní šestnáctky.

Největším otloukánkem zápasu byl nejspíš hráč Bayernu Mandžukič, který to schytával ze všech stran. Nejdřív ho zastavil Luiz (Mandžukič naštěstí pro Chelsea stál v ofsajdu a tak se pískalo postavení mimo hru a ne faul)…

…. pak ho trochu nevybíravě poslal na zem Ivanovič a nakonec ochutnal loket Cahilla, který za vzdušný souboj dostal žlutou. Nutno dodat, že ani Mandžukič nehrál zrovna v rukavičkách.

Poločas skončil výhrou Chelsea 1:0.

Druhý poločas rozprostřeli fans Bayernu další choreo s nápisem 40 JAHRE SÜDKURVE '73. ALLES GUTE! ES GRÜSSEN DIE ULTRAS. Stalo se tak hned ze začátku, ještě než vyběhli hráči obou týmů na trávník

Uběhly 3 minuty a bylo vyrovnáno. Autorem vyrovnávací branky byl Ribéry, který dělovkou nedal Čechovi šanci.

Před brankou Chelsea pak bylo dost rušno, Bayern tlačil a fans za brankou tlačili FCB k dalšímu gólu. Chelsea prakticky nebyla přítomna ani na hřišti, ani v hledišti. Sem tam se jen ozvalo 3x Chelsea, Chelsea, Chelsea, jinak ticho.

Prakticky od vyrovnávacího gólu se začali rozcvičovat Götze a Javi Martínez.


Jako první se na hřiště dostal Javi Martínez (56.minuta). Střídal Rafinhu.

V 64.minutě mohla jít Chelsea znovu do vedení, když Dante udělal obrovskou chybu u rohu hřiště a ztratil míč. K míči se dostal Torres a pokoušel se prostřelit ležícího Neuera, jenž zasáhl míč nohou a dorážející Lampard poslal míč nad branku. V téže minutě dostal Ramires žlutou za faul na Ribéryho.

V 70.minutě se místo Müllera podíval na hřiště i Mario Götze

Pohled na kotel Bayernu byl v té chvíli oku lahodící.

Z tlaku a rohu Bayernu pak Kroos mířil vedle branky a rozcvičovat se přiběhli Lukaku a John Terry.

V 78.minutě po rohu Chelsea skončil míč u Luize, ten ho prodloužil na Ivanoviče, který poslal svou hlavičku na břevno branky Manuela Neuera. Chvíli poté se dostala Chelsea po rohu Bayernu do brejku, vše hasil za cenu žluté karty Boateng.

Nadýchaný centr spadl opět na hlavu Davida Luize, jehož hlavičku reflexivně Neuer vyrazil. Větší komplikace ale nastaly z protiútoku, kdy Ramires fauloval Götzeho a viděl druhou žlutou a šel předčasně do sprch.


V nastavení měla Chelsea ještě šanci z přímého kopu, Luiz ale trefil jen bránící hráče.

Zápas skončil po 90ti minutách nerozhodně a následovalo prodloužení 2x 15minut.

Co jsem nějak nechápal byl náběh vestičkářů jako by měl někdo ze sektoru Chelsea vběhnout na hřiště. Přišlo mi to hodně komický…

Hned v úvodu prodloužení oslabená Chelsea opět udeřila a dostala se do vedení. Trefil se Eden Hazard a kotel (nebo spíš kotlík) Chelsea opět na chvíli ožil.

Obrázek hry pak byl takovej, že Bayern tlačil a Chelsea se bránila a odkopávala míče…

V 98.minutě byl stažen ze hry Torres a nahradil ho Romelu Lukaku, který později výrazně promluvil do utkání. Prvních 15 minut nastavení se už nic neudálo. Hned na začátku 2.půle předvedl Čech svou extratřídu. Nejdřív vyrazil z brankové čáry hlavičku Mandžukiče a poté i hlavičku Martíneze. Tlak Bayernu v této části byl místy až drtivý. Na to reagoval i Mourinho a poslal rozcvičovat Johna Terryho…..

…. aby ho zanedlouho poslal vyztužit zadní řady (113.minuta). Dolů šel střelec zatím rozhodujícího gólu Hazard.

Pak se připomenul opět Special One Jose Mourinho, který se snažil vyburcovat jinak ospalé a nudné fanoušky Chelsea. Ti na chvíli začali fandit (bohužel tou chvílí byla asi tak minuta).


Ve 118.minutě kopal Bayern standartku.

Ribéry výborně zatočil míč k tyči, kde se ovšem zjevil Petr Čech a míč vyrazil. Držel tak akcie Chelsea stále nad vodou. Poté začal Mourinho opět povzbuzovat totálně zvadlej kotel Chelsea.

Hlasatel pak oznámil minutu nastavení. Co se dělo v samém závěru, to si prohlédněte na videu… Javi Martínez se trefil v čase 120:52 (nastavovala se jedna minuta)

Následovaly penalty, trefili se všichni až na posledního střelce Chelsea.

 

Bayern tak mohl slavit vítězství v Super Cupu 2013.



playlist ostatních videí nebo jednotlivých penalt - zde

Co říct závěrem? Nebýt fans Bayernu, tak jsem si připadal jako na stadionu Dynama Budweis, ze strany Chelsea skoro bez fandění, prostě klasická Anglie! Dřepět, čumět, žrát klobásu a usrkávat colu. Něco jsem už ochutnal při střetnutí Sparty s Chelsea tam i doma, ale že to i teď bude taková nuda v hledišti ze strany Chelsea, to jsem nečekal (nebo si to jen možná nechtěl přiznat).

Kdo dočetl až sem, tak děkuju, ostatním se omlouvám za své sáhodlouhé reporty. FOTBALU ZDAR :-)

Autor: Blog & Daniel1983

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Retro výjezd Tribuny Sever s... 19.04.2024

Retro výjezd Tribuny Sever s...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace