o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Torcida - brazilský způsob fandění – 1.díl

úterý, 17.07.2012 - přejít do komentářů
Fanatizmus, chorea, pyro, ale i střety a zbraně. Co víte o brazilských fanoušcích?
/titleImg/torcida-brazilsky-zpusob-fandeni-1dil/1/4210.jpg?width=570

Dnes zamíříme svůj drobnohled na jihoamerický styl fandění. Ve dvoudílném seriálu se podíváme na temperament brazilských fanoušků, na skupiny ultras, na atmosféru na zápasech ligy i na výtržnosti spojené s rivalitou klubů.

Když Brazílie, tak Torcida. Pojem Torcida se v Brazílii používá pro označení aktivních fanoušků, kteří se podílí na atmosféře na stadionech, na choreografiích a prezentaci svého klubu. Volně přeloženo torcida v Brazílii je synonymum pro ultras v Evropě. Ovšem skutečně jen volně, Torcida v Brazílii nedělá rozdíl mezi ultras a hooligans. Fanoušci za klub dýchají a jsou schopni se za něj i bít. (K problematice výkladu slova Torcida se ještě vrátíme níže). Jihoamerická země, která bude v roce 2014 pořádat světové mistrovství ve fotbale, disponuje skutečně obřím počtem skupin Torcida. Nejenom velké kluby mají početná sdružení fanoušků, existuje celá řada neprofesionálních týmů, které taktéž mají své skupiny příznivcům sdružené pod názvem Torcida.

Patrně nejstarší „torcidou“ v Brazílii byla Torcida Uniformizada do Sao Paolo, která byla založena už v roce 1939! Použití minulého času je na místě, toto sdružení už oficiálně neexistuje. Nejstarší dosud činné Torcidy tak datují svůj vznik do roku 1969 – v tomto roce zahájily činnost Gavioes da Fiel (Corinthians), Torcida Jovem (Santos) a stejnojmenná Torcida Jovem z Botafoga.

Jak to funguje? Všechna sdružení Torcida mají oficiální status a dokonce musela předložit úřadům dokumenty o své činnosti. Policejní orgány ve městech dokonce vyžadují speciální dokumenty týkající se vlajek a transparentů, které budou v době zápasu viset na tribunách! Před každým zápasem tak musí fanoušci předložit soupis použitých propriet. Některé z nich neprojdou schvalovacím procesem policie a na stadionu se tak neobjeví.

Všechny Torcidy mají také své vedení v čele s lídrem. Peníze na svou činnost získávají primárně z prodeje vlastního zboží s fanouškovskou tématikou. Dalším zdrojem jsou pak členské poplatky, které jsou většinou pouze symbolické. Pro fanoušky, kteří přispívají každý měsíc alespoň jednou, jsou pak připraveny speciální výhody: k nim patří slevy na klubové oblečení, slevy na výjezdy a někdy i slevy na vstupenky. Také některé kluby a jejich vedení se podílí na podpoře svých fanoušků, když jim zdarma dodává vstupenky či zajišťuje výjezdy na venkovní zápasy. Brazilské specifikum pak tkví ve slavném karnevalu v Riu. Některé Torcidy totiž mají zastoupení přímo na něm a generují tak velké zisky na svou činnost z této aktivity.

Torcidy také mají svůj vlastní registr členů, přesto se vláda rozhodla, že si vytvoří ještě jeden. Záměrem také bylo, aby všichni členové Torcid měli v tomto registru fotografie, otisky prstů a personální informace.  Naštěstí se tohle podařilo zčásti realizovat jen v Sao Paolu, poté celý tento vládní projekt skončil.

Fandíme všichni – Asi jste všichni zvyklí, že fanoušci jednoho klubu stojí v evropských poměrech ve svém sektoru, většinou následují a poslouchají svého support lídra, který organizuje fandění, a podle něj se všichni řídí. Ne tak v Brazílii. V rámci jednoho klubu jsou k vidění ideologické konflikty, které se poté projevují při fandění na stadionech. Jako příklad uveďme Palmeiras. Mnoho fanoušků vystoupilo na protest proti Torcidě Uniformizada de Palmeiras, a tak si založili vlastní skupinu Mancha Verde. I v té postupně narůstaly konflikty mezi jejími členy. To vedlo k vytvoření nové skupiny Savoia. Efekt toho všeho pak vidíme přímo na stadionu. Stejný problém řeší také Corinthians. Zde existuje celkem šest různých Tordic a sedmá právě vzniká. Na zápase pak všechny skupiny zpívají své vlastní chorály ve stejný čas! Jak vypadá úroveň supportu, si určitě domyslíte sami.  

Svět střetů a zbraní – K pochopení brazilské fanouškovské scény se musíme vrátit opět k pojmu Torcida. V zemi Pelého totiž neexistuje rozdělení, které je známe z Evropy, na ultras a hooligans. Pojem Torcida tudíž zastřešuje obě dvě skupiny fanoušků. Proto jsou fanoušci sdružení Torcida kriminalizováni jako celek, přestože spousta lídrů jednotlivých skupin se od chuligánství distancuje a odmítá ho. Členy Torcid jsou také malé děti, matky s ratolestmi či velmi staří lidé, kteří těžko mohou mít co dočinění s výtržnostmi.

Přesto, střety mezi jednotlivými skupinami fanoušků jsou časté, ovšem takřka nikdy se neuskuteční na stadionech. Bitky se odehrávají na stanicích autobusů či metra, na silničních odpočívadlech atd. Patrně nejnebezpečnějším místem v Brazílii, co se týče možných střetů, je město Belo Horizonte. Zde existují dva velké kluby: Cruzeiro a Atlético Mineiro. Ještě donedávna se zde válčilo téměř každý den. Situace došla tak daleko, že vláda dokonce zakázala fanouškům obou klubů účastnit se městského derby.

Velkým problémem v Brazílii je používání střelných zbraní při střetech. V tomto ohledu panuje nejhorší situace v Rio de Janeiru. Pro všechny fanoušky přijíždějící do Ria podpořit svůj tým, jsou střelné zbraně největším strašákem. V tomhle je scéna v Riu skutečně hodně bláznivá. V ostatním částech Brazílie je situace klidnější, nicméně i zde se tu a tam objeví pistole v akci. Kvůli vzniklé situaci už se několikrát sešli lídři různých Torcid a dohodli se na ukončení používání zbraní. Přesto však nejde ohlídat celou scénu a zvláště v Riu tento zákaz zcela ignorují.

Nejdivočejší zápasy, které vás mohou potkat – Pokud se vypravíte do Brazílie na ligový fotbal, měli byste vědět, při kterých zápasech být obezřetní.

Corinthians – Vasco
Zápas, který provází velké výtržnosti fanoušků. Corinthians sídlí v Sao Paolu a zápas proti týmu z Ria, kterým je Vasco, je vítanou příležitostí pro obě skupiny fanoušků k tomu, aby se porvali. V roce 2009 přijela Forca Jovem (Vasco) do Sao Paola ve 14 autobusech. Na své cestě se střetli s Rua Sao Jorge (skupina Corinthians). Výsledek byl tragický: jeden mrtvý fanda Corinthians, desítky dalších zraněných, jedno totálně zničené auto. U účastníků bitky se také našla spousta střelných zbraní. Fanoušci Corinthians pak na oplátku v útrobách stadionu podpálil jeden autobus fanoušků Vasca.

Palmeiras – Sao Paolo
Největší derby v Sao Paolu, které také provází největší výtržnosti. Od brzkého rána na sebe naráží obě skupiny fanoušků ve městě a dochází k nekontrolovaným bitkám. Jeden fanoušek Palmeiras byl nedávno zabit, jeden fanoušek Sao Paola přišel o ruku, když se snažil po soupeři hodit po domácky vyrobenou bombu. Ta mu však explodovala ještě před odhozem a zcela roztrhala ruku. Po tomto incidentu se dokonce někteří účastníci bitek rozhodli neúčastnit se dalších střetů.

Derby v Riu
A jsme u vůbec toho nejhoršího, co nabízí brazilský fotbal. Rio de Janeiro má zastoupení celkem čtyř týmů v nejvyšší soutěži – Flamengo, Vasco, Botafogo a Fluminense). Všechna derby patří mezi obávaná a průběhy jsou zcela stejné. Pokud máme vybrat vůbec to nejnebezpečnější, tak se musíme zastavit u zápasu Flamengo – Vasco. Každý tento zápas přináší mrtvé, zraněné a velkou řádku střetů všude ve městě. Poslední derby strávily obě skupiny fanoušků válčením s policií, jelikož se chtěly dostat k těm druhým.

V dalším díle se podíváme, jak v obří Brazílii cestují fanoušci za svým týmem na venkovní zápasy, které skupiny fanoušků patří vůbec k těm nejlepším, jak nahlíží Brazilci na evropskou scénu a podíváme se na nejslavnější kluby v Sao Paolu.








Autor: rn

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace