o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Šli na fotbal a již se nikdy nevrátili domů! Glasgowské derby při kterém zahynulo 66 fanoušků včetně pěti dětí...

Tragédie na tribunách čtvrtek, 13.01.2022 - přejít do komentářů
Glasgowské derby z roku 1971 při kterém zahynulo 66 fanoušků Rangers...
/titleImg/tragedie-v-ibrox-parku/1/9222.jpg?width=570

Obrovskou tragédií skončilo 2. ledna 1971, prestižní skotské derby mezi Glasgow Rangers a Celticem Glasgow na stadionu Ibrox Park.

Na sklonku dramatického zápasu, v jehož samém závěru vyrovnal Colin Stein z Rangers na 1:1, povolila pod náporem stovek odcházejících diváků jedna z bariér na schodišti číslo 13 a v nastalé davové panice zahynulo 66 fanoušků včetně jedné ženy a několika dětí. Další dvě stovky lidí byly více či méně zraněny.

Hráči se o tragédii dozvídali až v šatně po utkání. "Po zápase jsme byli rádi za vyrovnání, ale jakmile vyšlo najevo, co se pak stalo, ta atmosféra zamrzla," vzpomíná střelec osudové branky. "Vždycky si budu pamatovat pohled na kluka, jehož tvář byla úplně modrá kvůli nedostatku kyslíku. Naštěstí byl naživu, ale byly to hrozné barvy," říkal Stein.

Svědkové mluvili o tom, že vše začalo u muže, který odcházel domů a na ramenou nesl svého syna. Když dal Stein gól, otočil se a chtěl se vrátit zpět, aby viděl, co se na stadionu děje. Bohužel při tom upadl což způsobilo hromadění lidí. Schodiště číslo 13 pod masou těl následně povolilo. Na stísněných tribunách se začali mačkat lidé.

Po několika minutách bylo po všem, jenže na místě zůstalo 66 obětí tlačenice. Většina úmrtí byla způsobena udušením. Přes 200 fanoušků fotbalu vyvázlo jen se zraněními.

Mezi oběťmi byl i osmiletý Nigel Pickup z Liverpoolu, pro kterého to byl první zápas, na kterém kdy byl. Byl to pro něj dárek od nevlastního táty...

Zemřelo i pět kluků ze školy v Glenrothes. Peterovi Eastonovi bylo jen 13 let, Ronald Paton, Mason Filipa a Bryan Todd byli o rok starší, Douglasi Morrisonovi bylo 15.

Ostře sledované střetnutí mezi dvěma odvěkými rivaly se tak změnilo v jedno z největších fotbalových neštěstí 20. století. Fotbalový klub Rangers si tak každoročně 2. leden připomíná a vzpomíná na oběti neštěstí.

Autor: VíťaB

ze světasvět hooligansTragédie na tribunách

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace