o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Turínské derby. Proč má FC Turín více fanoušků?

ze světa čtvrtek, 06.02.2014 - přejít do komentářů
Představení Derby della Mole
/titleImg/turinske-derby-proc-ma-fc-turin-vice-fanousku-/1/5676.jpg?width=570

Turínské derby je zápasem mezi dvěma nejúspěšnějšími týmy ze severoitalského města. FC Turín a Juventus se setkávají již od roku 1906, kdy se odehrálo vůbec první utkání mezi těmito soupeři v rámci Italského poháru.

Většina derby zápasů se odehrála na Olympijském stadionu v Turíně, který byl dlouhá léta domovem pro oba kluby. Od roku 2011 hraje Juventus již na svém novém stadionu.

Fanoušci obou klubů se pak častovali na stadionech různými nenávistnými výrazy. Juventus křičel na své protivníky chorály o podřízených, příznivci Turína v posledních letech nezapomněli Juventusu připomenout korupční skandál, za který byl Juventus přeřazen do druhé ligy.

Další nenávistné pokřiky se dotýkají dvou tragických událostí. V květnu 1949 došlo k leteckému neštěstí, když stroj klubu FC Turín narazil do jedné z hor nedaleko Turína. Zahynulo celkem 31 lidí, z toho 18 hráčů.

Fanouškům Juventusu je naopak připomínána tragédie na stadionu Heysel v Bruselu, kdy při finále Poháru mistrů evropských zemí v roce 1985 zahynulo při střetech s liverpoolskými fans 39 Italů.

Proč má FC Turín víc fanoušků ve městě než Juventus?

FC Turín byl založen roku 1906 bývalým prezidentem Juventusu. Tady začíná velká rivalita mezi oběma kluby. Název Derby della Mole je pak odvozen od historické a kultovní budovy ve městě Molle Antonelliana, která byla původně vystavena jako synagoga. Dnes budova slouží jako Národní muzeum filmu, které je nejvyšším muzeem na světě.

Derby také symbolizuje třídní propast v regionu. Juventus je spojován s rodinou Agnelliů, bohatých vlastníků automobilové značky FIAT.

Turínský spisovatel Marion Soldáti jednou poznamenal, že Juventus je symbolem gentlemanů, bohatých průmyslových průkopníků, Jezuitů, konzervativců a bohatých buržoazních lidí, zatímco FC Turín je týmem pracující třídy, migrantů z různých regionů Itálie či okolních států, nižší střední třídy a chudých.

Také právě proto ve městě jako takovém má více fanoušků FC Turín.
V celé Itálii je situace zcela opačná, Juventus je jednoznačně nejpopulárnějším klubem a odhaduje se, že mu fandí až 10 milionů Italů.

Incidenty na derby

V roce 1967 neunesli fanoušci Juventusu prohru s Turínem 4-0 a poničili hrob tragicky zesnulého hráče FC Gigi Meroniho, jenž zemřel při přechází hlavní cesty po střetu se dvěma auty.

V sezóně 2007-2008 došlo k pouličním střetů mezi oběma tábory fanoušků. Výsledkem bylo spousta zničených aut a rozbitých obchodů. Zadrženo bylo 40 fanoušků, zraněni 2 policisté.

V prosinci 2012 hostil derby poprvé nový Juventus Stadium. Před zápasem opět došlo k bitkám fanoušků. Na samotném zápase pak domácí fanoušci vytáhli transparent zesměšňující letecké neštěstí hráčů Turína v roce 1949, fanoušci FC Turína pak kompletně zdemolovali sociální zařízení na stadionu a vytrhali několik desítek sedaček.

Juventus byl poté potrestán pokutou 10 000 euro, Turín musel zaplatit dokonce 250 000 euro.

Fans FC Turín

Fanoušci Juventusu

Autor: RadekN

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace