o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

V Polsku otevřeli expozici světa fanoušků a ultras

pátek, 24.05.2013 - přejít do komentářů
Výstava je výsledkem několikaletého cestování po stadionech celého světa...
/titleImg/v-polsku-otevreli-expozici-sveta-fanousku-a-ultras/1/4972.jpg?width=570

Šála či vlaječka oblíbeného klubu papeže Františka I., nálepky z celého světa, obsáhlá sbírka unikátních fanouškovských časopisů, část z chorea při derby v Buenos Aires – to všechno na jednom místě na dosah ruky!

Od 19. května 2013 si v jižní části stadionu GKS Bełchatów SSA ul. 1 Maja, můžete prohlédnout první sbírku fanouškovsých předmětů.

Oficiální slavnostní otevření tohoto specifického muzea atributů fotbalových fanoušků se konalo při příležitosti zápasu GKS Bełchatów se Zaglebií Lubin.

Výstava obsahuje asi 300 předmětů, jako jsou šály, časopisy s ultras tématikou, knihy, doplňky, trička stovky nálepek z několika částí světa, ze kterých je vytvořená pestrá mozaika na jedné ze stěn.

Můžete si zde prohlédnout mimo jiné i předměty z peruánských And, Argentiny, z Balkánu i z Portugalska. Také tu jsou ultras magazíny, které publikovali fanoušci v Maroku či Kazachstánu. Je tu samozřejmě i velká sbírka domácích předmětů – polských i přímo z Belchatowa.

„Pravděpodobně nejstarší oficiálně pojmenovaná skupina fanoušků je brazilská Torcida Uniformizada do San Paulo, která byla založena v roce 1939. Největší skupina v zemi kávy je „Gavioes da Fiel, která oficiálně zahrnuje 90 tisíc členů. Do historie se zapsal především výjezd fanoušků Corinthians do Rio de Janeiro na zápas s Fluminense v roce 1976, na který jelo 70 tisíc fandů.“ – to je obsah jedné z tabulek, které popisují velmi zajímavý svět fanoušků. Zajímavé informace, často neznámých „obyčejných“ fanoušků jsou rozděleny do čtyř částí.

  • Poznat a porozumět světu Ultras
  • Největší derby světa
  • Polská fanouškovská scéna
  • Fanoušci GKS belchatow

Myšlenka stálé výstavy vznikla v hlavě Piotra Jaworskieho, který stojí za známým fanouškovským zinem To My Kibice – průvodcem celého projektu jsou informační tabulky, které návštěvníkům přibližují fanouškovské dění z často neznámých koutů světa.

„Tato výstava je výsledkem několikaletého cestování po stadionech celého světa, především po Evropě a Jižní Americe, a také díky neocenitelné korespondencí s fanoušky z mnoha zemí. Jsem rád, že jsme se s klubem dohodli na této specifické výstavě, které je jistě zajímavá pro všechny fanoušky napříč klubovou příslušností,“ řekl Piotr, který se chtěl o svou sbírku podělit i s ostatními fanoušky.

Pro návštěvníky expozice je připravena speciální „kniha nálepek“, ve který bude možné nalepit nálepky svých oblíbených klubů. Výstava je dostupná pro každého. Organizátoři očekávají, že se krom místních fanoušků budou chtít podívat na výstavu i zahraniční fanoušci, kteří navštíví zápasy v Polsku.

V květnu si můžete výstavu prohlédnout v následujících časech:
27. - 29. května od 9 – 17 hod., a také během zápasu GKS Bełchatów - Jagiellonia Białystok (30. Května).

Autor: Piotr

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace