o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Velké pražské derby

neděle, 07.10.2012 - přejít do komentářů
Pochod, choreografie, výtržnosti, pyro, support - to všechno přineslo derby
/titleImg/velke-prazske-derby/1/4427.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

29.9.2012 se ve Vršovické Synot Tip Areně odehrál největší zápas, jaký může Česká Republika nabídnout - velké pražské derby mezi Slavií Praha a Spartou Praha. Utkání provázely na obou stranách velké emoce, hodně velké množství pyrotechniky, výtržnosti a support vysoké úrovně. I přes mou účast v kotli Sparty se pokusím o co nejobjektivnější report z utkání nejen na hřišti, ale i na tribunách, doplněný pár videi většinou vlastní výroby, ikdyž nezachycují ani zdaleka vše podstatné a tak je potřeba jejich počet doplnit z YouTube.

Na hřišti
Sparťani nepodali (opět) nejlepší výkon a po čtyřech letech prohrávají derby. Již od samého výkopu probíhal na trávníku boj o každý metr hřiště. Chvílemi mělo utkání slušné tempo, bohužel s minimálním množstvím šancí na obou stranách. Když si dovolím říct, že první poločas měla mírně navrh Sparta, ve druhém poločase to bylo stejně mírně naopak. Jestliže se říká, že derby je specifický zápas, v tom, které se toho večera hrálo ve Vršovicích, to zrovna neplatilo. Potvrdilo se hodně věcí, o kterých se mluvilo před zápasem. Potvrdila se sparťanská nervozita, možná nedostatek sebevědomí ve hře. Trápení v předfinální a finální fázy bylo rovněž potvrzené. Stejně tak kvalitní slávistická obrana, která řadu soubojů vyhrála přetlačením, či fauly, ale vyhrála. V každém případě, kdyby Slavia neměla Martina Latku, nebyla by ani poloviční. Tento stoper a ikona sešívaných od začátku do konce jezdila z obrany na hrot a dělala na obou místech velké problémy. A byl to právě on, kdo vstřelil jediný gól zápasu a zařídil tak výhru Slavie. Ani tlak Sparty v závěru utkání na tom nic nezměnil a tak si sparťani museli poslechnout to hnusné "slávisti, derby je naše". Sparťani bojovali. Nelze jim upřít snaha, ale něco tomu prostě chybí. Možná tolik propíraný nedostatek zkušeností.

Pochod do Edenu
Fanoušci Sparty zorganizovali pochod z Náměstí Míru. Sraz byl v 17:15 a plánovaný odchod se uskutečnil o něco málo dříve, než bylo plánované, tedy zhruba v 18:10.
Celý pochod byl v plné, až nechutné, režii ACABů, kteří schválně každých cca 100 metrů zastavili fanoušky. Čím více jsme se blížili k Edenu, tím zdržovali častěji a na delší dobu. Do zápasu od začátku pochodu zbývali téměř 2 hodiny. Chtělo by se říct, že dostatek času, nicméně jsme měli obavy, abychom vůbec stihli výkop. Jejich nadměrná debilita se stupňovala. Fanoušci, kterým se chtělo na malou do křoví, reflexivně přetáhli obuškem přes záda. Mnohdy i patnáctileté "děti". Stejně tak zamezili tomu, když chtěl někdo opustit pochod, aby zápas stihl. Prostě ho nepustili a vyhrožovali, strkali do lidí a to mnohdy bez příčiny.

Pochod byl hlavně v úvodu velmi kvalitní. Pyro hořelo či bouchalo vlastně neustále, rudé pokřiky byly hodně, hodně slyšet. Jednomu ze sparťanů se "podařilo" zapálit pyrotechnikou střížku nad květinářstvím. Naštěstí se nikdo nezranil, oheň se uhasil a k výraznému poškození majetku pravděpodobně také nedošlo.

V 19:35 jsme byli teprve před Edenem, ale moudrý, vypatlaný policista v čele stále ukazuje na své kolegy gesta, která znamenají "vklidu, zpomalíme, apod.". Naštěstí během prvních pár minut utkání přichází do sektoru poslední spaťané.

Rovněž po skončení utkání nás drží nejen 20 minut na stadionu, ale dalším cca dalších 10 minut před stadionem v oblíčení zakuklených hrdinů, kteří si mohou dovolit vše beztrestně. A.C.A.B.

Na tribunách
Trochu zklamáním byla návštěva, kdy na stadion našlo cestu jen něco přes 15 a půl tisíce lidí. Kotel domácích byl zaplněn, sparťanů se sešlo v kotli cca 1 000, další zhruba tisícovka rudých fanoušků mimo kotel, většinou na jižní tribuně.

Choreografie
Slávisté si připravili 3 choreografie.
První choreo se skládalo z letopočtu 1892, pruhů červené a bílé barvy, vlajkami a nápisem "Rok, kdy jsme to všechno rozjeli". Sešívaní s tím dobrých 5 minut zápasili, nakonec se však povedlo a vypadalo to pěkně. Eden má na tato chorea parádně řešenou tribunu a slávisté toho využívají jak se dá. Důkaz, že i na velmi jednoduchý motiv s jednoduchým provedením se dá udělat docela dobrá choreografie.

Druhé choreo se mě osobně líbilo nejvíc, ze všech tří provedení. Červená kartoniáda, ve které svítil stříbrný nápis "Sever", černě obtažený a transparent "Naše vášeň, chorály, vlajky, pyro, emoce, choreo, výjezdy, pivo".

Ikdyž budu podezírán ze zaujatosti, tak poslední choreo mi přišlo spíše trapné. Vím na co naráží transparent "Slyším tady pláč?". Ale může mi někdo vysvětlit, proč byla choreografie doplněna postavičkami ze Simpsnů, South Parku a Futurami? Nevím, význam mi nějak uniká.

Sparťanům choreografie nebyla povolena.

Pyrotechnika
Velké množství pyrotechniky bylo k vidění před zápasem i během něj a to u obou táborů. Sparťané se prezentovali nejčastěji asi dýmovnicemi, ale nechyběla ani světlice hozená po Kiselovi, která přerušila utkání. Dále několik ohňů a dalších světel a několik z nich skončilo na hrací ploše.
Na straně Slavie se pyro objevilo především ve druhém poločase.

Po vstřelení jediné branky zápasu se Severní tribuna ponořila do jednoho velkého ohně a vypadalo to hodně dobře. Sparťané mají pyra více než slávisti, ale chybí nám organizovanost. Je přeci lepší a hezčí, odpálit několik ohňů synchronizovaně najednou, než postupně jednu za druhou.
A i přes to, že jsem zaslechl hlasy, že kvůli kamerám nebude na straně slávistů pyro, jsem zaregistroval i světlice, pochodně, myslím že i dýmovnice. Prostě, po pyrostránce bylo hodně hodně živo.

Výtržnosti
Utkání se muselo třikrát přerušit. Poprvé kvůli sparťanům. Kisel rozehrával rohový kop přímo pod sparťanským kotlem, a to by bylo, aby se to neobešlo bez reakce. Několik sedaček, kelímků, lahví, pyrotechnika mířila k místům, kde slávista stál a pořadatel se ho snažil spasit "slunečníkem" :).

Podruhé kvůli slávistům, když po zmařené akci jejich týmu se na trávník sneslo také několik předmětů, které jsem na dálku nedokázal pořádně identifikovat. Snad kelímky, ale zahlédl jsem i několik předmětů modré a zelené barvy, které nehořely, neprskaly ani nečoudily.

Potřetí opět kvůli sparťanovi, který vyběhl odněkud z konce hlavní tribuny na hřiště a za velkého jásotu a aplausu kotle hostů přeběhl celou délku hřiště a ještě dokázal "brazilsky" obejít 4 pořadatele :) Nakonec sám přeskočil reklamní panel na druhé straně hřiště a s rukama nad hlavou ho pořadatelé odvádí pryč. Těžko říct, kde je "hrdinovi" konec.

I když se utkání nepřerušilo kvůli mnoha dalším incidentům, hasiči a pořadatelé měli celé utkání plné ruce práce s odklízením sedaček, světlic, kelímků a dalších předmětů z hrací plochy, nebo hašení sešívané šály. Nemůžu si odpustit poznámku - hořela hezky :).

Support
Support byl velmi velmi kvalitní na obou stranách. Na straně Sparty po gólu Slavie ochladl, ale závěrečný tlak sparťany opět nabudil. Slavia ukázala, že domácí prostředí má opravdu hodně silné a velmi jsou slyšet. Ti objektivní musí ale uznat, že takového soupeře na druhé straně asi dlouho neměli (možná Baník, to musí posoudit oni, ne já). Nejen Slavie, ale i Sparta podala v hledišti výborný výkon, byť se chorály často opakovaly. Asi škoda dalších slov. Koneckonců, všichni jste to slyšeli buď osobně, nebo v TV, nebo se podívejte na videa různě po internetu...

Abych pouze nechválil, tak sparťany musím zkritizovat za úpadek pokaždé, když dostaneme gól. Stejně takl pokřik "bojujte za Spartu", který pomáhá spíše hráčům soupeře a chtělo by to i omezit riziko kontumace zápasu. Slavisty bych zkritizoval snad pouze za předzápasový ceremoniál, včetně vyvolání hráčů základní sestavy, protože to mají slabé a snad ještě za nízkou angažovanost tribun mimo kotel.









Autor: Železná Sparta

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Britská nemoc – díl první (A... 05.01.2012

Britská nemoc – díl první (A...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...


Britská nemoc – díl třetí (I... 09.01.2012

Britská nemoc – díl třetí (I...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace