o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Výjezd za Spartou do Thunu

blog fanoušků čtvrtek, 03.09.2015 - přejít do komentářů
2 stovky Sparťanů v Thunu
/titleImg/vyjezd-za-spartou-do-thunu/1/7095.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

A je to tady. Opět nám byl vylosován švýcarský soupeř, opět daleko od našeho domova... Loni jsme vyrazili do Bernu, kde se nám ale zápas vůbec nepodařil. Letos na poslední předkolo Evropské ligy je to Thun, jen kousek od loňského soupeře. 2 podobné výjezdy a přesto hodně odlišností. Loni zhruba 750km na jeden zátah, pěkně lodí přes Bodamské jezero, návštěvou Kostnice. Letos na tyhle parádičky nebyl čas :)

O možnosti vyrazit za Spartou se rozhodlo 5 dní před odjezdem, není čas řešit přejezd Bodamského jezera lodí jako loni. Naopak se domlouvám s fanouškem Sparty ze švýcarského Scherzu. Ano, s tím fanouškem, který jel v loňské sezóně za Spartou do Českých Budějovic 14h vlakem. Sám. Na zápas, který nic neřešil, o titulu bylo už rozhodnuto, přesto neváhal a vyrazil do Čech za svým týmem. U něj domlouvám krátkou zastávku, je nám nabídnuto i přespání pro naši posádku. Z Českých Budějovic vyrážíme ve 21h, plánovaný příjezd je kolem 6.-7.hodiny ráno. Noční přejezd přes Německo plyne rychle, nezbrzdilo nás ani setkání s imigranty na silnici před Passovem, na které 2h předem upozorňovaly dopravní informace. Průjezd Německem šel až překvapivě hladce, zastavujeme na jediné otevřené benzínce. Shodou okolností jsme zde stavěli i při loňském výjezdu do Švýcarska. Tentokráte jsou ale 2hod ráno. Posádka se dožaduje doplnění tekutin, ale tady narážíme. Zákaz prodeje alkoholických nápojů v době 0:00 - 7:00 je pro nás nemilým překvapením. A hlavně pro jednoho člena naší posádky, Milana, který tankoval jen 2 piva na česko-německých hranicích a už nutně potřeboval další "dávku" :) Nedá se svítit, tady alkohol nedostaneme. Ještě jsem se raději ujistil, že ani pivo u vchodu není na prodej a obsluha odpovídá slovem Bayern Gesetz - takže nejspíš zákon platící v Bavorsku. O to rychleji se musíme dostat do Bregenzu, do naší druhé zastávky. Tam už problém s doplněním tekutin není. Hodina a půl do konce naší jízdy.

Do Scherzu přijíždíme krátce po 4.hodině a vydáváme se hledat dům našeho sparťanského kamaráda. V 5 si jdeme na 4hod lehnout. Ráno na nás čeká od Claudia snídaně. V klídku si sedíme, pozorujeme venku vzducholodě a plánujeme další cestu.

Do Thunu to máme 120km, plánujeme zastávku u Thunersee. Za 6 € vstup, oukej. Pak už si jen užíváme. Pláž, jezero, plavecké bazény, skokanské můstky, volejbalové a fotbalové hřiště, prostě pohoda.

Dvě a půl hodiny před zápasem míříme ke stadionu. Navštěvujeme ještě nákupní centrum vedle stadionu a s hrůzou zjišťujeme další úskalí výjezdu do Schweizu... v místním obchodě je u vstupu velká cedule: 2 hodiny před začátkem fotbalového utkání, během něj a 2 hodiny po skončení je zákaz prodeje alkoholických nápojů. Je 17:20, dostáváme se k alkoholu a tam už nám paní ukazuje na ruce 5 a říká 5 Minuten, dann Schluss. Takže se štěstím kluci kupují pivo, za námi se pak úsek s alkoholem zavírá. Po zaplacení dáváme sváču před vchodem do obchodu a kolem jdou 2 místní čerti, kteří kontrolujou uzavřený úsek s alkoholem.

Hodinu před zápasem se otevírá stadion. Celková kapacita je něco přes 10.000, na zápase je pak 6040 fans. Nás se v sektoru schází zhruba kolem 2 stovek a díky speakerům fandíme už od začátku zápasu. Ten se nám velmi daří, záhy vedeme 2:0 a vypadá to na pohodové vítězství. To nám kazí před poločasem snižující gól.

O poločase vyhlašují domácí legendy klubu. Mezi nimi se objevuje i nám známé jméno jednoho hráče, jedná se Maura Lustrinelliho. Náš kotel vyvolává jeho jméno, načež se Mauro vydává k nám a přitakává kotli.

Ve druhém poločase soupeř vyrovnává a my vidíme, že to samo nepůjde. Speakeři hecují kotel, naši hráči potřebují větší podporu. Opět se dostáváme do vedení, o které ale před koncem zápasu přicházíme. Nicméně výsledek 3:3 znamená postup do skupiny Evropské ligy a další účast v pohárové Evropě. Po spielu odvážíme Claudia do Scherzu a vyrážíme na cestu domů.

 

Páteční los nám pak přiřadil soupeře z Německa, Řecka a Kypru. Výjezd na Schalke je povinnost, nicméně my už spřádáme plány na prosincový výjezd na Kypr. Ti šťastnější stihli zajistit už i zářijový výjezd do Řecka.

Autor: dn

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace