o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Z TISKU: PYRO (a choreo) není zločin!

z tisku úterý, 12.02.2013 - přejít do komentářů
Komentář Pavla Procházký, šéfredaktora magazínu HATTRICK
/titleImg/z-tisku-pyro-a-choreo-neni-zlocin-/1/4759.jpg?width=570

KOMENTÁŘ „Policie je jednoznačně proti pyrotechnice na stadionech. Velmi důsledně apelujeme na to, aby pořadatelé diváky důkladně kontrovali. Kvůli pyrotechnice může totiž dojít k velmi závažným indicidentům,“ řekl v pondělí ve strahovském sídle Fotbalové asociace ČR (FAČR), která podepsala s Policií ČR novou dohodu o spolupráci, policejní ředitel Martin Červíček. Je mi jasné, jaké stanovisko zaujímá v této věci i UEFA, ale přesto tvrdím: „NENÍ PYRO JAKO PYRO!“ A volám spolu s fanoušky: „PYRO NENÍ ZLOČIN!“.

Pelta: Chceme se přiblížit hokeji, chodit na něj je radost

Jsem zasádně proti dělbuchům a petardám házeným různými magory na hrací plochu! Jako se třeba na podzim stalo při utkání Slavia – Viktoria Plzeň (0:1) v případě plzeňského obránce Limberského, jemuž přilétl z Tribuny Sever v Edenu dělbuch pod nohy. Nebo když před časem trefil podobný „granát“ podavače míčů na sparťanské Letné.

„Jenže takového týpka jsme si včas vytáhli z davu a vyřídili si to s ním velmi rychle,“ říkal o zmíněném listopadovém incidentu v Edenu šéf slávistického kotle Lukáš Vala, přezdívaný „Strašák“.

Na rozdíl od dělobuchů a petard mi ovšem na fotbale vůbec nevadí bezpečná pyrotechnika. Pyrotechnika, jež vytváří v hledišti neopakovatelnou atmosféru, podsvícením skvěle doplňuje choreo a bývá častokrát větším zážitkem než celá fotbalová produkce na trávníku. Takovou vítám a podporuju!

Je pokrytecké, když média ve svých žebříčcích za podobné kreativní výtvory fanoušky jednotlivých týmů chválí a udělují jim body do soutěže „fans“, a pak jsou jejich kluby svazem trestány za použití pyrotechniky pokutami.

„Ať jsem byl na fotbale v Česku kdekoli, tak jsem měl nejvíc potíží jen se security (bezpečnostní službou), která si myslí, že je na stadionu něco víc než bachaři v kriminále. Jinak jsem problémy vesměs neviděl. To, že se najde v každém davu pitomec, je jasné, ale dav si ho pohlídá,“ napsal v internetové diskusi na idnes.cz fanoušek jménem Václav Voříšek. „Český fotbal pro fanoušky! Security ven! Pyro není zločin! a hlavně: Proč nás bije naše policie? Nejsem žádný zastánce pěchotních nebo tankových dýmovnic, které omezují každého nejen svým smradem, ale kreativního chorea. Fanoušek se chce v ochozech bavit. Kdo si hraje nezlobí,“ dodává Voříšek.

Co je horší: Pyro, či „security“ tupohlavci?

Co k tomu dodat? Samozřejmé, že pomoc pořadatelské pomoci, stejně jako policie, nejen na fotbalových stadionech potřebujeme. Ale ne bezpečnostní službu, složenou z tupohlavých borců z posilovny, kteří jen čekají na záminku, kdy si mohou bouchnout a uklidnit tak alespoň trošku své uměle vyhnané a přemnožené hormony.

Někdy to, bohužel, platí, i o „těžkooděncích“ z řad policie. Ostatně nejen ten, kdo viděl film „Horem pádem“, ví, kteří jedinci chtějí u takových útvarů a bezpečnostních agentur sloužit. Kolikrát si říkám, jak může potírat projevy rasismu a antisemitismu člověk, jemuž jsou tyto výlevy v podstatě sympatické?! Nebo jak může uklidnit dav týpek, který má sám co dělat se sebou, „když se mu splaší kladiva“?

Ale zpět k věci. Častým argumentem novinářských kolegů, kterým se bezpečná pyrotechnika zakomponovaná do chorea také líbí, je: „Jak ale při kontrole na stadionech rychle odlišit bezpečnou pyrotechniku od té nebezpečné? Takže je, bohužel, nutné zakázat všechnu.“

Jedno, celkem prosté, řešení bych možná měl. U vchodů na stadion ať se všechny ty petardy, dýmovnice a dělobuchy nekompromisně zabavují, ale bezpečnou pyrotechniku by si mohli členové „Fans“ a kotlů po dohodě s vedením klubů přinést na stadion v předstihu a nechat si ji u pořadatelů předem řádně zkontrolovat. Třeba jako to občas a někde dělají v případě velkých transparentů do předem připraveného chorea.

Pyro, to bezpečné jako součást chorea, opravdu není zločin! Naopak, jak už bylo řečeno, výrazně umocňuje zážitek z návštěvy fotbalového zápasu. „Tupý“, absolutní zákaz veškeré pyrotechniky je jen projevem usnadňování si práce a přináší ve svých důsledcích další problémy.

Pavel Procházka, šéfredaktor magazínu HATTRICK

zdroj: eFotbal.cz

Autor: VíťaB

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace