o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Za tu naši krásnou zem... aneb MS 2018 v Dánsku

blog fanoušků čtvrtek, 14.06.2018 - přejít do komentářů
Blog fanoušků: Povedený šampionát v nádherné zemi a v úžasném městě...
/titleImg/za-tu-nasi-krasnou-zem-aneb-ms-2018-v-dansku/1/8435.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Jako jednu z hlavních událostí roku 2018 bereme Mistrovství světa v hokeji, které se koná v Dánsku. Jak z hlediska sportovního, cestovatelského či poznávacího nás tato destinace velmi láká, navíc budeme mít skupinu v Kodani, výborně! Po dlouhém uvážení jak se do dánské metropole dostat a na jaké zápasy využíváme jedné sportovní cestovní kanceláře a také prodlouženého víkendu, který v květnu dobře vychází díky státnímu svátku. Tudíž již v listopadu kupujeme zájezd na zápasy se Slováky a Švédy s odjezdem v pátek a návratem v neděli. Ihned se domlouváme také na koupi trik Česká krev, které objednáváme téměř stejně se zájezdem. 

Teď už jsme ale v květnu a v pátek čtvrtého odjíždíme od O2 areny autobusem do Kodaně. Těch autobusů je spoustu, může jich být třeba i přes dvacet, tím se naše už tak velká natěšenost ještě zvedá. Bohužel vidíme i plno lidí v klubových symbolech, což bereme dost negativně. Přece hraje ČESKO, nikoliv žádný klub. A ne, opravdu nejste zajímavý tím, že máte v zahraničí na zápase reprezentace dres svého klubu. 

I tak se ale naše šestičlenná skupinka dobře baví, někdo poslouchá písničky, jiný popíjí nějaký ten chmelový nápoj, cesta ubíhá dobře, potkáme další skupinku z našeho města, se kterými prohodíme pár slov. 

Se svítáním vjíždíme na trajekt Puttgarden- Rodby, spojující Německo s Dánskem. Východ slunce vyšel akorát na výbornou, díky tomu můžeme sledovat fantastickou krajinou a užívat si tyhle chvíle. 

Po vyplavení v Dánsku sledujeme opět krásnou přírodu a kvalitní silnice, díky kterým jsme brzy v Kodani a ihned jdeme na exkurzi místního pivovaru Carlsberg, koupíme první suvenýry a připijeme si tímto dánským pivem na tento víkend. Další naše cesty vedou k hokejové Areně, kde v její blízkosti využíváme metro a jedeme do centra. Ne každý byl v Kodani poprvé a i díky tomu nijak nebloudíme, a směřujeme přesně tam, kam chceme. Kodaň je opravdu krásné město, její krásy objevujeme každým krokem, pozorujeme plno pouličních malířů, zpěváků, usměvavých lidí a krásných žen. Co moc nevidíme jsou různé arabské, zahalené ženy apod, takže to opravdu není tak strašné, jak se všude říká a píše, sami jsme byli hodně překvapení. Přes mraky lidí míříme k Nyhavnu, kde si dáváme první větší pauzu. U tohoto bývalého přístavu vidíme plno pozitivních lidí, kteří se baví každý po svém, ale jedno mají společné- užívají si tohle kouzelné místo. Někdo popíjí pivo se svojí partou, někdo vzal přítelkyni na romantický oběd, někdo přišel udělat úžasné fotky nebo se projet na lodi. I my zde zrelaxujeme na další toulky hlavním městem Dánska, dáme si pivo Tuborg, uděláme nějaké fotky a pokračujeme dál. Naše kroky směřují k Amalienborgu- královskému paláci, kde vidíme zrovna královskou stráž v akci. Koupíme opět nějaké suvenýry, někdo dá výborný hotdog z pouličního obchůdku, kterých je na každém místě spousta a kolem kostela Frederika V. míříme do vojenské pevnosti Kastellet. Zde se opět na chvíli zastavíme, je tu klid a krásná příroda podpořená nádherně upravenou zelení. Počasí nám vyšlo také na výbornou, je kolem dvaceti stupňů a doslova spálení od slunce už pociťujeme mírnou únavu, jeden z nás si ji dokonce přivezl už z domova, kdy na sobě ještě cítil čarodějnické aktivity z pondělí. Plán pro další náplň volného odpoledne je jasný, navštívit světoznámou krásku- Malou mořskou vílu a pak kolem vody zpět k blízkosti Nyhavnu. Krok první je od Kastellet coby kamenem dohodil a přes mlhu asijských turistů se mořská víla před námi zjevila, opět uděláme nějakou tu fotku a pokračujeme na Ofelia Plads, zde si dá někdo pivo na osvěžení, a někdo prochází ještě okolí kolem švédské ambasády, kde vidíme nějaké fanoušky Švédska a také maskota šampionátu. Jinak všude jinde po městě bylo k vidění hlavně plno fanoušků z Česka a Slovenska, sem tam jsme zahlídli dresy Rakouska nebo Německa. Po prozkoumání nejznámějších památek Kodaně se vracíme zpátky před Arenu, cestou ještě město zkrášlujeme samolepkami. Po jídle v nákupním centru Field´s, který sousedí s Arenou, máme opět plno energie a jdeme se podívat do fanzony

Ve fanzoně už je plno fanoušků a také policistů, nutno dodat, že dánští muži (a ženy) zákona dělají svou práci kvalitně a není vyjímkou společně focení s fanoušky nebo hraní hokeje ve fanouškovském stanu. My odtud míříme do Areny dvě hodiny před zápasem, koukneme se po chodbách Areny, ochutnáme Wassabi hotdog, popijeme pivo Royal, jehož název nese i kodaňská Arena. Poté jdeme na svá místa, abychom mohli dát na zábradlí vlajku Česka. Náš sektor máme za bránou, naproti kotli a tak je i naše vlajka dobře vidět. V našem sektoru visí také vlajka Komety Brno, která jde okamžitě pryč a je nahrazena českou vlajkou. Potkáváme zde kluky ze Vsetína, se kterými se snažíme od začátku fandit, což se některým gaučákům za námi moc nelíbí, ale stejně s tím pak nic nezmohli. Atmosféra na zápase je dobrá, občas jdou víc slyšet Slováci, občas my. Ke konci přebíráme iniciativu na ledě, v hledišti už jsme slyšet hlavně jen my a po vyrovnávacím golu deset vteřin do konce třetí třetiny propukává obrovská euforie, kdy někdo přelejzá zábradlí, avšak pohodovou sekuritkou je vracen zpět na své místo. V prodloužení se hraje na jednu bránu a po golu Jaškina se radujeme z výhry v derby a poslechnutí naší krásné hymny. 

Po zápase se ještě nějakou dobu radujeme v Areně i před ní a pomalu se přesouváme k autobusu, kterým se jedeme ubytovat do hostelu Danhostel. Hostel byl čistý a kvalitní, určitě můžeme doporučit. Chvilku na pokoji rekapitulujeme povedený den a jedna polovina ulehá ke spánku a druhá jde ještě objevovat krásy noční Kodaně. 

Je neděle a to znamená zápas se Švédskem a o půlnoci odjezd domů. Neztrácíme proto čas a po snídani a uschování kufrů do autobusu míříme k blízkému zábavnímu parku Tivoli. Bohužel park otevírá v neděli až v 11 hodin, tudíž měníme plány. Zatímco jeden z nás ještě shání pohledy, zbytek si dává vychlazeného Tuborga ve švédské hokejové hospodě. Poté míříme k radnici a od ní procházíme hezkými uličkami k vodnímu kanálu Christianshavns, kde samolepkami také nešetříme, důkazem budiž fotka od kamaráda, který jel na MS o pár dnů déle. Navštívit jsme chtěli také kulatou věž Rundetarn, z které je vidět až do švédského Malmo, bohužel nás zastavil nápis na dveřích, že pro nedostatek personálu je dnes zavřeno. Určitě je to škoda, ale v Kodani nejsme naposled. Tentokrát se hraje utkání se Švédskem odpoledne, což je na jednu stranu škoda. Odpoledne se v Kodani hrálo i velké fotbalové derby mezi domácími FC a Brondby. Jak fanoušky v bílém, tak ve žlutém jsme potkávali v ulicích i v metru, kterým jsme se vraceli zpět k Areně. 

Zápas se Švédy se blížil, ještě jsme se najedli v již zmíněném Field´s a přesunuli jsme se opět do fanzony, v oficiální fanshopu MS nakoupíme nějaké šály, trika, drobnosti a jdeme opět do Areny. Tentokrát jsme nahoře, ovšem i zde je kvalitní výhled, věšíme vlajku a zápas pomalu začíná. V první třetině mají navrch hokejisté Švédska, kteří to mají do Kodaně opravdu kousek a to se odráželo i na fanoušcích, kterým počtem mohli konkurovat snad jen ti čeští. Ve druhé třetině se naše hra zlepšila, což mělo odezvu i na tribunách. Na ledě to byl boj, šance byli na obou stranách, ve třetí periodě snížil na rozdíl jedné branky náš odchovanec Tomáš Hyka, což náležitě oslavujeme. Hra bez golmana nám tentokrát nevyšla a tak se Švédskem prohráváme o gol, nutno ale dodat, že jsme si to i tak užili a prvořadý zápas našeho tripu byl ten sobotní se Slovenskem, který jsme zvládli. 

Na večerní zápas Slovenska se Švýcarskem jsme nešli, byli jsme ve fanzoně, kde k negativnímu zjištění hokej nepromítali, tak jsme se alespoň bavili nějakým tím zpěvem nebo hokejovýma dovednostníma disciplínama. K večeru už začínalo být chladněji, což jsme opět využili k návštěvě nákupního centra a koupili domů nějaké místní pochutiny. Před půlnocí jsme odjížděli z Kodaně domů do naší milované země. Přes noc většina z nás spala a tak cesta utekla velmi rychle, z Prahy jsme pak domů do Boleslavi dorazili v brzkém odpoledni. Unavení, ale SPOKOJENÍ! 

Na závěr bych chtěl tenhle trip zhodnotit velmi pozitivně. Povedený šampionát v nádherné zemi a v úžasném městě. Počasí vyšlo na výbornou a se skvělou partou to ani jinak než skvěle dopadnout nemohlo. Už teď se těšíme na příští mistrovství na Slovensko, kde určitě také chybět nebudeme.

ZA TU NAŠI KRÁSNOU ZEM ♥

Autor: Kostič

Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace