o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Známé kluby bez fanoušků - AS Monaco

ze světa úterý, 26.01.2021 - přejít do komentářů
Jeden z nejúspěšnějších klubů Francie má méně příznivců než konkurence...
/titleImg/zname-kluby-bez-fanousku-as-monaco/1/9677.jpg?width=570

Za posledních sedm let byli pětkrát nejméně navštěvovaným mužstvem francouzské Ligue 1 (jednou je „předběhlo“ jen korsické duo Ajaccio-sezona 2015/2016- a Bastia-sezona 2016/2017). Žije zde 39 000 obyvatel, z toho 40 % z nich jsou dolaroví milionáři! Vítejte v Monacu.

Nádherné pláže francouzské riviéry, drahá auta, honosné domy, výkvět světového bohatství, to všechno lze spatřit v Monaku, druhém nejmenším statě na světě.

Ke sportovní reprezentaci města patří samozřejmě Velká cena Monaka ve formuli 1, jediným opravdovým klubem, který je vlajkovou lodí místního sportu, je AS Monaco.

Klub byl založen v roce 1918, jen dvanáct dní po oficiálním konci první světové války. Za 96 let svojí existence se stal jedním z nejúspěšnějších mužstev francouzské historie. „Knížata“ z Monaka vlastní celkem 8 ligových titulů, jen PSG (9), Marseille (9) a Saint Etienne (10) jsou v tomto ohledu úspěšnější. Ve vitríně tohoto klubu z ministátu můžete nalézt také 5 trofejí z Francouzského poháru.

Zatímco u PSG, Marseille i Saint Etienne se sdružují jedny z největších fanouškovských skupin ve Francii, Monaco je v tomto ohledu docela jiné.

Na domácí zápasy chodí na stadion Ludvíka II. (Stade Louis II), který pojme 17 000 diváků, průměrně jen něco málo přes 6000 fanoušků (údaj z minulé sezony), což je s přehledem nejhorší průměr v celé lize. I na předposlední celek v této tabulce návštěvnosti, Angers SCO, chodilo o 3000 diváků na utkání více.

Na stadionu AS Monako panuje v drtivé většině ligových zápasů spíše komorní atmosféra, o kterou se stará jediná velká skupina fanoušků – CSM (Club des Supporters de Monaco). Toto uskupení také organizuje výjezdy pro příznivce Monaca na venkovní zápasy.

Utkání na hřištích soupeřů jsou z hlediska atmosféry také daleko výživnější. Monacký klub má totiž daleko více příznivců mimo vlastní město (stát). Proto můžeme prakticky týden co týden (pokud zrovna není epidemie) vidět zajímavý obrázek – kotel při domácích zápasech je daleko méně početnější než při zápasech venku.

Monačtí fanoušci se výrazněji zapsali do podvědomí v dubnu roku 2017. Tehdy přicestovali ve velmi slušném počtu do Dortmundu na zápas čtvrtfinále Ligy mistrů. Před utkáním však došlo k útoku na autobus domácích fotbalistů, kteří právě přijížděli ke stadionu. Střepy z výbušnin zasáhly několik hráčů německého celku, nejhůře to odnesl stoper Marc Bartra.  Zápas byl za pár desítek minut odložen na další den. Útok spáchal jistý Sergej W. Nedlouho před činem na burze nakoupil prodejní opce na akcie Borussie Dortmund a spekuloval, že po útoku hodnota akcií klubu klesne. Maximálně podle vyšetřovatelů mohl získat přes půl milionu eur, ve skutečnosti ale vydělal 5872 eur (153 tisíc korun). Sergej W. byl odsouzen na 14 let odnětí svobody za pokus o několikanásobnou vraždu.

Fanoušci Monaca, kteří už byli v tu dobu i s mnoha tisíci domácích fans na stadionu, začali okamžitě skandovat „Dortmund, Dortmund“, čímž si vysloužili velký respekt domácích. Tehdejší prezident německého týmu Reinhard Rauball a zástupci ultras Dortmudu se okamžitě dohodli na tom, že těm fanouškům Monaka, kteří chtějí zůstat do dalšího dne a sledovat zápas, nabídnou ubytování ve svých vlastních domovech. Oficiální twitterový účet Borussie poté vyzýval fans hostů k zadání hashtagu bedforawyafans. Řada z hostujících fanoušků této možnosti využila.

Fanoušci Monaka i tak zůstávají ve Francii spíše na okraji dění a nedá se očekávat, že by se situace jen tak změnila. Malý počet především bohatých obyvatel, kteří většinou ani nepochází přímo z Monaka, absence střední a nižší třídy, které statisticky navštěvují fotbalové zápasy nejvíce, to všechno nevěstí nic dobrého s ohledem na rozšíření fanouškovské základny v Monacu.





Autor: RadekN

ze světasvět hooligans

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace