o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Známé kluby bez fanoušků - Basaksehir

čtvrtek, 21.01.2021 - přejít do komentářů
Basaksehir – jako červená na býka s podporou prezidenta Erdoğana...
/titleImg/zname-kluby-bez-fanousku-basaksehir/1/9672.jpg?width=570

Všichni určitě víte, jak dovedou být fanoušci tureckých klubů vášniví, oddaní a hluční. Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas, tradiční istanbulské kluby, které se opírají o podporu mnoha tisíc fanoušků. V době předkoronavirové mužstva, jejichž zápasy sledovalo v průměru kolem 30 000 fanoušků na jedno utkání, ve kterých nechyběla pyrotechnika a chorály drásající ušní bubínky všem přítomným na stadionu.

V roce 1990 se těmto istanbulským klubům zrodil „rival“, který o necelých 30 let později ukončí sportovní nadvládu (jen v sezóně 2009-2010 uzmul titul Bursaspor) gigantům z největšího města Turecka – Basaksehir Istanbul.

Klub, jehož původní název zněl İstanbul Büyükşehir Belediyespor, byl založen 15. června 1990 tehdejším starostou Istanbulu Nurettinem Sözenem, který sloučil tři istanbulské kluby, které oficiálně patřily městu. Už tohle politické rozhodnutí a sponzoring vyvolal mezi příznivci velkou nechuť.

Mužstvo, výrazně podporované čelními politickým představiteli města, se hned po třech letech dostalo až do druhé nejvyšší turecké ligy. Po mnoha a mnoha rocích, kdy se klub potloukal mezi sestupy a postupy, se mu v roce 2007 poprvé podařilo postoupit do nejvybranější společnosti v Turecku.

A když postup do 1. ligy, tak nový stadion, přesně to si řekli také reprezentanti města, a schválili přesun na největší turecký svatostánek - Atatürkův olympijský stadion s kapacitou přes 76 000 fanoušků!

Nutno podotknout, že na zápasy İstanbul Büyükşehir Belediyespor chodilo do té doby něco málo přes 1500 fanoušků! Po přesunu o patro výš se průměrná návštěvnost dostala na číslo 2900!

Stěhování na Olympijský stadion bylo provedeno s jasným záměrem. Výstavba stadionu totiž byla financována státem z daní prostých tureckých občanů. V překladu to znamená, že peníze všech Turků šly nejenom na dostavbu stadionu, ale běžně se používaly i na platy fotbalistů tohoto „umělého“ klubu. Stejně tak rozpočet města Istanbul byl nastaven tak, že vyčleňoval peníze z daní na chod tehdy už velmi neoblíbeného klubu.

Po sestupu klubu z první ligy v roce 2013 a opětovném postupu do nejvyšší soutěže o rok později se zástupci města po velkém nátlaku veřejnosti rozhodli týmu zbavit a přenechat vládu nad klubem tureckému ministerstvu mládeže a tělovýchovy. Samozřejmě ani tento krok nemohl utišit nespokojené hlasy fanoušků ostatních klubů po celém Turecku.

V témže roce se klub přesunul do čtvrti Basaksehir (čtvrť, která je velmi blízká současnému tureckému prezidentovi Erdoğanovi) a byl přejmenován na dnešní název Basaksehir Istanbul. Změnil také místo svých domácích zápasů. Z obřího Olympijského stadionu se přesunul na nově vybudovaný Başakşehir Fatih Terim Stadyumu s kapacitou 17 800 fanoušků. O financování stadionu asi netřeba mluvit.

Zde také kluboví představitelé rekrutovali nové členy pro fanouškovskou základnu, především z řad mladších ročníků. Nutno říct, že ani všemožné marketingové akce nepřinesly prakticky žádný ohlas. V následujících 6 letech klub nikdy neměl vyšší průměrnou návštěvnost než 3800 diváků.

Nicméně v roce 2016 byla u klubu založena fanouškovská skupina Boz Baykuslar (Šedé sovy), která čítá několik desítek členů. Většinou to jsou vysokoškolští studenti, jejichž záměr pravého fanouškovství se zdá být dosti pochybný.

V současné době působí u klubu skupina 1453, která odkazuje na rok dobytí Konstantinopole Turky. Tato skupina se snaží být aktivní, čítá asi 150-200 členů a v zápasech se pokouší i o support.

Kontroverzi vyvolává Basaksehir po celém Turecku. Od samého počátku existence v roce 2014 ho má pod svými křídly turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, jedna z nejkontroverznějších postav současné politiky. Sám také otevíral nový stadion, kde si dokonce zahrál exhibiční utkání, ve kterém dal hattrick.

Tato vládní podpora přináší nejméně oblíbenému klubu v Turecku neomezenou finanční podporu. Klub angažoval mnoho bývalých vynikajících hráčů z nejprestižnějších lig, například Emannuela Adebayora, Nacera Chadliho, Gaela Clichyho nebo v současné době útočníky Dembu Ba či slovenského obránce Martina Škrtela.

Mužstvo se také může připravovat ve vynikajících podmínkách, neboť mu Erdogan vybudoval vynikající zázemí s mnoha tréninkovými hřišti. Není proto divu, že klub se v poslední době kvalifikoval do základní skupiny Evropské ligy, ale především poprvé v historii vyhrál titul a v letošní sezóně hrál i Ligy mistrů, kde skončil v konkurenci PSG, Manchesteru United a Lipska na posledním místě, když se mu ale podařilo porazit v domácím prostředí Manchester United.

Je jisté, že tento istanbulský klub bude emoce vzbuzovat i nadále. Podpora samotného prezidenta, prapodivné rozhodování v zápasech domácí ligy, fanoušci, kteří s klubem prakticky nejsou propojení, neomezené finanční možnosti, to všechno bude trnem v oku všem ultras po celém Turecku.

Autor: RadekN

ze světasvět hooligansZpět v čase

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace