o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem Hajduku Split

rozhovory sobota, 25.08.2012 - přejít do komentářů
Rozhovor nejenom o dění na Balkáně, ale i o české scéně...
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-hajduku-split/1/4295.jpg?width=570

Aktualizováno 3. září 2012: Týden poté, co jsme zveřejnili rozhovor s mladým členem Torcidy, tak fanoušek který nám jej poskytl, tak tragicky zahynul. Hlavně při čtení poslední odpovědi tohoto článku vás skutečně zamrazí... Čest jeho památce! S.K. *11.8 1992 - 30.8. 2012)


Ahoj, můžeš se k nám krátce představit a prozradit čtenářům, kterému klubu fandíš?
Zdravím, je mi 20 let a narodil jsem se v kraji, kde Hajduk je víc než život a Torcida víc než zákon, mým klubem je HNK Hajduk Split.

Můžeš nám říct, kdy jsi poprvé navštívil utkání svého týmu a jak často jej podporuješ ?
Na prvním utkání Hajduku jsem byl ,když mi byly 3 roky. Poté jsem začal chápat mentalitu místních lidí a od 7 let jezdím na Hajduk pravidelně. Takže už 13.rokem. Během sezóny vynechám maximálně jedno až dvě domácí utkání a snažím se můj klub podporovat skoro na všech výjezdech v zemi , případně v Evropě.

Který výjezd v Chorvatsku a v Evropě považuješ za nejpovedenější,který na tobě zanechal největší dojem?
Je toho strašně moc,každý výjezd se svým klubem na Tobě zanechá dojem ale pochopitelně největší výjezdy jsou do Záhřebu na Dinamo a z Evropy bych asi vyjmenoval utkání na AEK Athény, kde jsme válčili s policií a ve finále je vyhnali ze stadionu.


Když jsi jmenoval Dinamo Záhřeb, pro Torcidu je to asi jediný konkurenceschopný soupeř v Chorvatsku,co nám o nich řekneš?
BBB je docela mladá skupina, sem tam mají pěkné chorea, hodně používají pyro ale nám nemůžou sahat ani po kotníky. Na výjezdech jsou docela dobří ale do Splitu jich nepřijede více než 500, jednoduše se bojí.

Vraťme se teď k Torcidě, je to nejstarší a možná i nejpočetnější fanouškovská skupina v Evropě. Jak je pro klub důležitá a kolik má zhruba členů?
Přesně tak, Torca je nejstarší fans - uskupení v Evropě a počet jejich členů jde do tisíců. Torca podporuje Hajduk na jakémkoliv zápase a k Hajduku patří neodmyslitelně již od roku 1950. Myslím, že její historii každý zná a více se o ní můžete dočíst na stránce Hooligans.cz, kde o ní vyšel velmi pěkný článek.

Je známo, že Torcidu netvoří jen fanoušci ze Splitu ale z celé Dalmácie,co nám prozradíš o ostatních skupinách podporující Hajduk?
Samozřejmě, celá Dalmácie miluje Hajduk a od toho se odvíjí i podpora našeho klubu z jiných měst. Funguje tady Torcida Biograd na Moru, Torcida Omiš, Torcida Trogir, Torcida Makarska atak dále. Pochopitelně nesmím zapomenout ani na obrovskou základnu fanoušků Hajduku v Dubrovníku.


Mezi českými fanoušky je pochopitelně nejznámější Torcida a BBB, vyjmenuj nám další skupiny v Chorvatsku?
Tak určitě je třeba připomenout Armadu Rijeku, Kohortu Osijek, Tornado Zadar, Ultras Vinkovci, Demoni Pula, ale pak tady máme další týmy , které už tak dobré nejsou.

Které jsou dle tebe top 5 týmů na Balkáně?
Torcida, Delije, AEK Atheny, ARIS,Grobari

V ČR se fanoušci nejčastěji cestují za svým týmem vlakem, jak jezdí na výjezdy ve Vaší zemi.
Když už tedy přijedou, tak autobusy a auty. Vzhledem k špatnému železničnímu spojení v HR se vlak moc nevyužívá.

Co nám řekneš o výjezdech Torcidy? Kolik fanoušků jezdí podporovat Hajduk mimo Split?
Tak samozřejmě záleží na atraktivitě soupeře,dálce...Čísla jsou okolo 500 - 4000, pochopitelně nejpočetnější výjezdy jsou na Dinamo, Rijeku, méně pak Pula, Osijek, Varaždin.

Prezentace Hajduku je neskutečná,celá Dalmácie je vyzdobena graffity klubu..Jak se podílíš na prezentaci klubu Ty?
Hlasivkami a velmi často také tvorbou choreografií. Hajduk jednoduše patří do místního folkloru,mnohé lidi ani výsledky týmu nebo zápas nezajímá,důležité je, že chodíš a miluješ Hajduček.

Jaký máte vztah k policii a se kterou máš osobně nejhorší zkušenosti?
ACAB  . A nejhorší zkušenost...Ono na každém výjezdu se něco semele a ve Splitu si toho policie vůči Torcidě moc nedovolí..Samí ví , co by následovalo. No a tu nejhorší zkušenost jsem si přivezl asi ze slovenské Žiliny..Každý viděl, co všechno si můžou ti bastardi dovolit.

Jezdíš i na reprezentaci a dochází i tam ke konfliktům mezi BBB a Torcou?
Jelikož milujeme svoji vlast, pochopitelně podporujeme i reprezentaci. Na Euru jsme myslím zanechali velice dobrý dojem. Ke konfliktům s BBB dochází při repre velice často a dál bych to nechtěl komentovat.

Jak mnozí čtenáři ví, los Vám přisoudil do kvalifikační skupiny sousední a nenáviděné Srbsko, co od takové utkání čekat?
Řeknu to takhle, nenávidíme BBB,ACABY a prohnilé bastardy z chorvatského fotbalového svazu, to co však cítíme k Srbům nejde ani nijak napsat. Utkání se s největší pravděpodobností budou hrát bez přítomností hostujících fanoušků.

Prozradil si nám,že pravidelně sleduješ i českou fanouškovskou scénu, co si o ní myslíš?
Tak tuhle otázku jsem čekal ,tak se tady více rozepíšu. Českou scénu sleduji v podstatě každý víkend, také díky kamarádům z Česka, kteří mi reporty z vašich stránek překládají. Myslím, že naprostá jednička je Baník Ostrava. Jejich boj za záchranu klubu je obdivuhodný, výjezdy mají bezkonkurenčně nejlepší,také chorea mají velmi pěkné a co jsem viděl, tak i ACABI to s nimi nemají jednoduché, myslím že lidé v Ostravě fotbalem hodně žijí. Poté se mi velmi líbí Slavia, která má také povedené celosektorová chorea, mírným zklamáním je pro mě Sparta,která je doma vyloženě tragická. Pozorně sleduji rovněž Plzeň, která je na vzestupu, má potenciál ale budou muset ještě hodně makat aby si fanoušky udrželi i když se přestane dařit. Nesmím zapomenout ani na Slovácko, které má velmi početný kotel, na to že je to klub z malého městečka. Velkým oživením bude určitě Brno a myslím že bude dobře, jestli se podaří postoupit Opavě, protože v druhé lize je jich škoda.

Když jsi připomenul Slavii, je známo že s SKS máte velmi přátelské vztahy?
Slavia byla pozvána k přátelskému utkání při výročí 100.let Hajduku, na Poljudu se prezentovali skvěle ale družba nebo tak, to ne Každopádně mé sympatie mají.

Má Torcida nějakou oficiální družbu,popřípadě další přátelské vztahy s fanoušky?
Oficiální družba je jen jedna a to je s NoName Boys z Benficy.

Často naši fanoušci jezdí podpořit portugalské chlapce hlavně při výjezdech v Evropě a naopak. Vyjímkou nejsou ani oboustranné návštěvy na utkáních ligy. Dále pak máme přátelské vztahy s Tornadem Zadar, je to další nádherné dalmátské město a rovněž i tam mnoho lidí fandí Hajduku.

V Česku se fanoušci často dělí na Ultras a Hooligans. Je něco takového k vidění i v Chorvatsku,popřípadě čím víc se osobně cítíš ty?
Ano vím, není to záležitost jen Česka, ale celkově střední Evropy, Německa aspol. Popravdě si neumím představit ,že se sebere stejný počet ze Splitu, Záhřebu a někde na louce si to rozdají. Balkánská mentalita je hodně divoká, spontánní boje na ulici atd. My se necítíme ani jako Ultras, ani jako Hooligans, my jsme Torcida 

Děkujeme za rozvohor, chceš něco vzkázat českým čtenářům ?
Kdybych měl dva životy, oba dva bych dal Tobě, Hajduku.

supporters.cz:Torcida - Nejstarší ultras skupina v Evropě
hooligans.cz: Historická fota: Dinamo Záhřeb a Hajduk Split

Autor: TomášO

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace