o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Severoameričtí ultras. Existují vůbec? Díl druhý

čtvrtek, 06.06.2013 - přejít do komentářů
Rivality, finance, problémy a odpověď na otázku, zda v MLS jsou ultras
/titleImg/severoamericti-ultras-existuji-vubec-dil-druhy/1/5009.jpg?width=570

Ve druhém díle se podíváme na největší rivaly mezi severoamerickými mužstvy, na způsob financování jejich aktivit, problémy, které je trápí, či vztah ultras a policie.

Rivality

Toronto vs Montreal

Toronto a Montreal jsou dvě tradiční kanadské bašty a nenávidí se ve všech sportech, které existují. Každý zápas provází nějaké výtržnosti mezi těmito dvěma tábory.

Toronto cestuje do Montrealu minimálně v 500 lidech a více, počty Montrealu tak velké nejsou, ovšem skupina Ultras Montreal patří mezi to nejkvalitnější, co jde v Severní Americe vidět.

Na každém vzájemném zápase je pak oběma tábory odpálena pyrotechnika.

Toronto vs Colombus

Další velkou rivalitou je ta mezi Torontem a Columbusem. Torontští fanoušci cestovali do Columbusu (8 hodin cesty) většinou v zhruba 2500 lidech.
V posledních letech však fanoušci Toronta bojkotují utkání v Columbusu kvůli nesmyslným zásahům policejních složek.

Přesto, jedna z menších skupin stále navštěvuje zápasy na hřišti Columbusu, a zdá se, že se jí podaří přesvědčit i ostatní fanoušky, aby do Columbusu jezdili s nimi.
Největší střet mezi oběma tábory se odehrál několik let zpátky na půdě Toronta, kde policejní orgány podcenily svou práci a neoddělily na stadionu obě skupiny fanoušků.

Portland vs Seattle

Další z velkých rivalit. Obě mužstva navíc disponují velmi kvalitní základnou pravých ultras. Na zápasech jsou vždy k vidění obrovské choreografie od obou skupin.
Jedna z nich byla dokonce největší za celou dobu MLS. Postarali se o ni fanoušci Seattlu a skupina Emerald City Supporters.

Portland vytáhl ve stejném zápase jen o něco menší choreo, které ovšem bylo dokonale propracováno.

Pokud se dostanou obě skupiny ve městě k sobě, vždy to končí rvačkou.

Financování aktivit

Drtivá většina skupin, ne-li všechny, si financují své aktivity z vlastních zdrojů. Prostředky získávají prodejem vlastních suvenýrů a ze členských poplatků.

Problémy ultras

Většina klubů dovoluje fanouškům přinést na stadiony vlajky, vlajky na tyčích, obouručky i chorea.
Ovšem kontrole, jak z ligových, tak i klubových aparátů podléhají některá chorea či nápisy a transparenty jednotlivých skupin.

Tak například, v amerických hledištích se objevil transparent Jebac ITI, který měl vyjádřit podporu fanouškům Legie Varšava v jejich boji s klubovým vedením.

Transparent byl činovníky klubu sundán a sektor vyklizen.

Ovšem v MLS stále existuje docela velká řádka klubů, která nekontroluje hostující fanoušky, jaké propriety si na zápas přivezli.
Vedení ligy MLS se však snaží o důslednější kontrolu a aktivity a vznik ultra skupin se jí příliš nelíbí.

Vztah s policií

V Americe existují skupiny, které nenávidí policisty, stejně tak skupiny, které mají k policii neutrální vztah. Dokonce i mezi členy jednoho fanouškovského tábora najdeme oba tyto názorové proudy.

Obecně se však dá říci, že američtí ultras začínají být stále více otráveni jednáním policie a přibývá fanoušků, kteří se řadí do první výše zmíněné skupiny.

Do té se počítají i fanoušci New England Revolutions. Někteří z nich totiž byli přímo na stadionu zatčeni, když zpívali chorál, který obsahoval slovo „prdel“.
Ironií osudu a úsměvnou historkou je, že na videu, které zachycovalo tento incident a které mapovalo zasahujícího policistu, jenž nasazoval pouta fanouškovi, se tento příslušník policie k fanouškovi sklonil a jeho první slovo bylo „kurva“.

Existují tedy v Severní Americe ultras?

V tom měřítku, na jaké jsme zvyklí v Evropě, se dá říct, že ne. Přesto, americká scéna je teprve na svém začátku a uvidíme, jak se bude vyvíjet za 5 až 10 let.
Potenciál zde ovšem je a některé skupiny se už teď prezentují velmi sympaticky. Až čas ukáže, jakým směrem se scéna bude ubírat.

Možná na Evropany může severoamerická scéna působit uměle. Tohle označení však není zcela pravdivé. Jelikož většina klubů byla založena až v 90.letech minulého století, některé ještě mnohem později, žijí jedni a ti samí fanoušci s kluby už od svého prvopočátku.

Přehled severoamerických fanouškovských skupin:

Portland Timbers:

Montreal Impact:

FC Toronto:

D.C. United:

1. díl zde

Autor: RadekN

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace