o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Severoameričtí ultras. Existují vůbec? Díl první

úterý, 04.06.2013 - přejít do komentářů
V Americe nepatří fotbal mezi populární sporty. I tak se místní scéna zvedá
/titleImg/severoamericti-ultras-existuji-vubec-dil-prvni/1/5003.jpg?width=570

Popularita fotbalu (socceru) se v Severní Americe ani zdaleka nevyrovná popularitě amerického fotbalu, baseballu, basketbalu či hokeji. Přesto, rok od roku se místní scéna postupnými kroky zvedá a na zápasy MLS (Major League Soccer), severoamerická první liga, si najde cestu stále více a více diváků.

Místní ultras scéna je zatím velmi mladá a je na svém počátku. V Severní Americe se jedná o nový druh zábavy, na který zatím nejsou lidé zvyklí.

Severoameričtí fanoušci jsou z ostatních sportů naučení pouze sedět a maximálně zatleskat. Ovšem kolem fotbalových klubů se tvoří jádra typických ultras, kteří se začínají velmi aktivně podílet na tvorbě atmosféry na stadionech.

Mezi ty nejlepší patří například fanoušci FC Toronta, Montrealu Impact, Portlandu Timbers, Seatlle Sounders, Chicaga Fire a D.C. United.

Příznivci těchto týmů patří k špičce MLS. U příznivců Seattlu a Chicaga nalezneme také dvě největší fanouškovská sdružení v Severní Americe. Skupiny Emerald City Supporters (Seattle) a Section 8 (Chicago Fire) se podílí velmi aktivně nejenom na tvorbě atmosféry, ale také na choreografiích na stadionech.

Stejně jako v Evropě, tak i v Americe trápí tábory otázka pyrotechniky. V Kanadě mají velmi striktní a přísná pravidla pro používání pyrotechniky. Za odpálení při zápasech hrozí vysoké tresty.

Ve Spojených státech je atmosféra o něco volnější. Zákony ještě nejsou přesně definovány a policie ani vedení místního svazu přesně neví, jak se při odpálení pyra zachovat.

Fanoušci tak odpalují pyro především na výjezdech. Jaký chaos panuje při odpálení pyra si můžeme dokumentovat na dvou případech.

V Torontu při zápase domácího týmu odpálili fanoušci místního FC jednu světlici. Policisté okamžitě vyklidili půlku sektoru, ze kterého se museli fanoušci přemístit jinam. Nikdo nebyl zadržen, ani nijak perzekuován.

Naopak fanoušci Portlandu odpálili při zápase v Salt Like City několik světlic. Strávili jednu noc v policejní cele a dostali několikazápasové zákazy vstupu na stadion v Salt Like City.

I tak nám mohou tyto tresty připadat spíše jako směšné v porovnání s tím, co se děje v Evropě.

Největším strašákem před odpálením pyrotechniky jsou pro fanoušky policisté. Díky zdejšímu respektu, jímž policejní složky oplývají, a velmi malému procentu korupce se tábory bojí přejít k organizovanému odpálení většího množství pyrotechniky.

Na stadionech navíc zatím převládá skupina lidí, která se přiklání spíše k anglickému způsobu supportu. Ovšem zde se nebavíme o Anglii let sedmdesátých či osmdesátých, nýbrž o anglickém stylu let právě probíhajících.

Každopádně mínění lidí se pomalu ale jistě mění a na stadiony si nachází cestu stále více aktivních fanoušků.

V druhém díle se podíváme na největší rivality mezi severoamerickými kluby, způsob financování zdejších ultra aktivit, problémy ultras a jejich vztah k policii.

Dvě největší fanouškovské skupiny a jejich prezentace.

Chicago Fire a skupina Section 8:

Seatlle Sounders a skupina Emerald City Supporters

2. díl zde

Autor: RadekN

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace