o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Blog Fanoušků: Konec světa už nastal...

blog fanoušků středa, 16.04.2014 - přejít do komentářů
Neuběhly ani tři týdny a konec světa už je tu. Alespoň opět podle médií...
/titleImg/blog-fanousku-konec-sveta-uz-nastal/1/5924.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

V článku Konec světa se blíží jsem předpovídal konec světa. Neuběhly ani tři týdny a už je tu. Alespoň opět podle médií.

Včera, 15. 4. 2014, byl významný den. Bylo to přesně 25 let od událostí v Hillsborough, kde zemřelo 96 fanoušků Liverpoolu. V Anglii všechny fotbalové zápasy začínaly se sedmiminutovým zpožděním, celé události se široce věnují média. Čím je tento den tak významný? Nejen tím, že jde o výročí jedné z největších tragédií v historii fotbalu, ale i tím, že už dva roky se nejedná o tragédii, kterou způsobili fanoušci, ale o tragédii, kterou má na svědomí policie. Včerejšek tak byl dnem připomínky policejního lhaní.

Trvalo ovšem 23 let než tuto skutečnost uznaly soudy, média i politici. Celých 23 let ležela vina na straně fanoušků, protože policisté zodpovědní za ušlapání 96 lidí vědomě lhali, aby se vyhnuli zodpovědnosti. Média i politici nekriticky přijímali oficiální tvrzení policie, aniž by se je snažili jakkoli zpochybnit, přestože fanoušci dlouhá léta zoufale tvrdili pravý opak. Nepřipomíná vám to něco?

Ano, narážím na dění, které v posledních týdnech zachvátilo i Českou republiku. Nestalo se tu naštěstí nic, co by stálo život 96 lidí a přesto můžeme nalézt řadu paralel. Vraťme se o čtyři týdny zpět a zaměřme se nejprve na média. Po zápase Baník – Sparta proběhla Českou republikou hotová mediální smršť. Politici, fotbaloví bafuňáři i média společně volali po tvrdém postupu proti nebezpečným fanouškům. Došlo to tak daleko, že FAČR se ve svém tažení za zlepšení prostředí na stadionech zakázala i urážlivé a vulgární skandování. V takovém případě nyní má dojít k přerušení případně ukončení utkání. Že to byla jen prázdná slova, se naštěstí ukázalo už v derby, kdy se naplno odhalilo pokrytectví a ubohost bafuňářů, což skvěle ilustroval neuvěřitelně kocourkovský rozhovor s Janem Jílkem, hlavním rozhodčím v derby (rozhovor si můžete přečíst zde).

K tomuto nekompromisnímu a pokrytecky morálnímu tažení se bez váhání přidala i média. Velkým problémem (nejen) českých médií je ale to, jak mizerně dělají svou práci. Nesnaží se ověřovat si skutečný stav věcí, o kterých píší, pouze tupě přebírají vyjádření a oficiální verze oficiálních míst jen s rozdílným stupněm bulvárního přehánění. Čest výjimkám, ale moc jich skutečně není. Hlas fanoušků tak v novinových článcích není ničím jiným než nepatrnou nepříliš důležitou zajímavostí, objeví-li se tam vůbec.
Jako příklad za všechny uvedu komunikaci s novinářem Tomášem Pokorným z deníku Blesk. Zmiňovaný článek Konec světa se blíží (přečíst zde) zaznamenal ve fanouškovském prostředí velký ohlas, o kterém svědčí přes 60 000 přečtení a 3 000 likeů. Řada lidí, jak je z diskuse patrné, posílala článek do různých novin. Reakce se samozřejmě nedočkal nikde žádné. Proč, to názorně ukazuje následná komunikace s Tomášem Pokorným a má odpověď na jeho mail, která se už další odpovědi nedočkala:

Tomáš Pokorný:
Pěkný den.
Upřímně řečeno, ta vaše bezstarostnost a naivita mě až děsí.
Souhlasím s řadou vašich argumentů, jak by se mělo jít fanouškům naproti.
Ale ta bagatelizace násilí na stadionech je znepokojující.
Říkáte, že nikdo neumřel. To v Anglii dlouho taky ne.
A právě až smrt je přiměla něco dělat. Třeba se u nás těm grázlům
zatne tipec ještě dřív, než někdo bude muset umřít...

Slavia Intellectuals:
Dobrý den,

bezstarostnost a naivita? Spíš 15 let zkušeností přímo z dění, přímo z těch "nejnebezpečnějších míst". Bez jakéhokoli chlubení, článek je nejúspěšnější v historii webu supporters.cz, což opravdu není web chuligánů. Přes 2000 lidí "likelo" tento článek během několika hodin. A vůbec nejde o to, jestli jsem to psal já nebo někdo jiný. Jde o to, že napříč fanouškovskou obcí souhlasí lidé s popisem problémů. A Vy mi na to odepíšete jen, že Vás děsí bezstarostnost a naivita? Přesně o tom ten článek je, o způsobu, jakým Vy, novináři i funkcionáři nahlížíte na situaci na fotbalových stadionech. Fotbal znáte jen z VIP. Přesto se cítíte být morálními soudci. Vás totiž vůbec ani nenapadne  sestoupit z obláčku svého pohodlného morálního pohoršení, stejně jako funkcionáře. Vy prostě nepochopíte, že právě vy jste jedním z hlavních důvodů, proč lidé na fotbal nechodí. Představujete si ideální prostředí fotbalu, které nikdy neexistovalo a ani nikde neexistuje a touto optikou nahlížíte na reálně prostředí fotbalu, které je u nás popravdě jedno z nejslušnějších a nejméně rizikových v Evropě. Ale to si vůbec neuvědomujete a s Vámi nikdo jiný. Proto se tolik lidí bojí chodit na fotbal.
Ve Vaší odpovědi je právě obsaženo úplně vše. To naprosté nepochopení fanoušků a navíc neotřesitelné přesvědčení o své pravdě a morální převaze. Zcela v českém mediálním prostředí chybí argumentační protiváha fanoušků, nemají prostor. Ale je to o tom, že po 15 letech v kotli doma i venku jsem naivní a bezstarostný, kdežto Vy víte, jak to má vypadat. A jestli se bojíte o to, až na stadionu v ČR někdo umře, s klidným svědomím Vám na to můžu říct, že je daleko větší šance, že mě nebo Vás porazí na ulici auto.

P.S. Záleží o jaké smrti v Anglii mluvíte? Hillsborough - viníkem je policie, přiznáno po letech. Brusel? Nedostatečná pořadatelská služba. Ale ok, až to tady bude vypadat jako v Anglii v 70. či 80. letech... ne, takhle to tu nikdy vypadat nebude. Vy si vůbec neuvědomujete neúměrnost Vašeho přirovnání.

Ale novináři měli nakonec pravdu. Neustále obhajovali nutnost změn, „než se někomu něco stane“. Skutečně stalo. Jde o už známý případ ze sobotního derby, kdy policie připravila malou lest na fanoušky Slavie. Nejprve se s nimi domluvila, že nebudou odpalovat pyrotechniku v historickém centru a nechají to jako již 7 let za sebou na Čechův most. Tam už na fanoušky čekaly připravené antony a po odpálení pyrotechniky následoval brutální policejní zásah teleskopickými obušky. Zadrženo bylo přes 80 slávistů.

Jak o celé situaci informovala média? Dřív než policie stačila vydat oficiální vyjádření, objevily se v médiích zprávy, že fanoušci se střetli s policií; řádili a tropili výtržnosti, a proto proti nim musela policie zasáhnout. V deníku Blesk například vyšel nadpis „Pyrotechnická bitva slávistických chuligánů s policií! Zaplatili krví“ doprovázená výzvou, aby čtenáři posílali redakci fotografie a jména chuligánů, kteří ničí český fotbal. (Tato kampaň Blesku trvá od zápasu Baníku se Spartou a v rámci ní už například v novinách a na internetu vyšlo tablo chuligánů, ke kterým mají čtenáři posílat redakci jména. Je jen s podivem, že se celá kampaň nejmenuje například „Objev v sobě práskače, vždyť dřímá i v tobě!“.) Jedna z nejlepších reportáží ovšem patří televizi Nova, kde prohození půllitru oknem autobusů fotbalistů Slavie, které mají na svědomí sparťané, přisoudili slávistickému běsnění, které se nezastavilo před ničím (přečíst zde). Tak kvalitní a charakterní jsou česká média.

Ale abych se vrátil na začátek. Včerejšek byl výročím policejního lhaní a tak nepřekvapí, že k tomuto významnému dnu přispěla i policie České republiky. Jak se k zásahu proti fanouškům Slavie, které poměrně ostře odsoudil dokonce i klub (přečíst zde), postaví policie, nám dost otevřeně představil policejní ředitel Tomáš Tuhý, podle kterého se nejednalo o fanoušky ale chuligány, kteří napadali policisty (přečíst zde). Celému zásahu byli kromě fanoušků a policistů přítomni ještě novináři. Přesto v médiích zaznívá pouze jedna verze. Je tedy zjevné, že přítomní novináři i policisté vědomě lžou a překrucují pravdu a ostatní se drží oficiální linie.

A jsme tedy zpět u případu z Hillsborough. Obě policejní pochybení se liší jen v tom, že v sobotu (naštěstí) nikdo nezemřel. Princip je ovšem stejný. Policie vědomě lže, fanoušci zoufale tvrdí opak a média se bez váhání staví na stranu policie.

Připomeňme si tedy včerejší významný den věnovaný policejnímu lhaní.

Slavia Intellectuals

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace