o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem Polska nejen o Euru 2012

rozhovory pondělí, 25.06.2012 - přejít do komentářů
Nejen při zápase s Portugalskem přálo velké množství Poláků Česku
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-polska-nejen-o-euru-2012/1/4180.jpg?width=570

Jak byste se zachovali, kdyby Česká republika pořádala Mistrovství Světa Evropy ve fotbale a naši bratři ze Slovenska nás v základní skupině porazili a díky tomu bychom nepostoupili do závěrečné fáze turnaje? Fandili byste našemu federálnímu bratrovi, nebo by hněv zvítězil a fandili byste komukoliv jinému? (Bratři ze Slovenska ať si tuto situaci představí naopak :-)). Ať je vaše odpověď jakákoliv, tak je až neuvěřitelné, jak velké množství Poláků přálo Čechům úspěch v zápase proti Portugalsku. Níže vám přinášíme menší rozhovor s Lukaszem, který je fanouškem Legie Varšava a ve čtvrtek přál postup Čechům.

Ty jsi byl ve čtvrtek na zápase a přál jsi Čechům, proč?
Česká republika je mi velmi sympatická. Rozhodně máme blíže k Čechům, než k Portugalcům se kterými jste hráli. Navíc máme z historického hlediska podobné nepřátele a utlačovatele v podobě Rusů. Většina polských fanoušků vám určitě přála a to i přesto, že jste nás vlastně z turnaje vyřadili.

Stadionem se několikrát neslo Polska, Polska a hned nato Češi Češi, čekal jsi to?
Už před zápasem jsme pili a bavili se se spousty českých fanoušků v ulicích Varšavy. Popíjeli jsme pivo a mého kamaráda jste zničili slivovicí. Na stadionu to bylo takové pokračování. Nepřekvapilo mě to, ale v první moment my proběhl mráz po zádech.

Na klubové scéně fandíš Legii Varšava jaký je rozdíl mezi atmosférou Eura a ligového zápasu?
Naprosto nesrovnatelný! Při zápasech Legie celý stadion stojí a opravdu se fandí. Nikdo vás neusazuje a je to celé takové spontánnější. Šampionát je moc organizovaný a to je taky jeden z důvodů, proč kolem slyšíme Fuck Euro. Samozřejmě jsou v tom i další věci. Před šampionátem se navíc v Polsku rozběhly represe proti ultras a hooligans, a proto ani Polsko nemělo takovou podporu v hledišti, jakou by mohlo mít.

Ty patříš k hooligans, nebo ultras?
Neřadím se ani k jedné skupině. (pokud si chcete přečíst rozhovor s jedním z ultras z Legie, tak čtěte - zde -) Stávám sice blíž kotli a fandím celý zápas, ale do bitek nechodím a ani se nepodílím nijak na produkci na tribunách. Považuji se za skalního fanouška, ale vím co se tady vše před Eurem dělo. Odnesl to i Staruch - náš vůdce, který byl koncem května zadržen při policejní razii.

Takže pořádání šampionátu polské scéně ublížilo?
Je to složité a až čas ukáže jak to bude, ale jedno je jisté. Díky Euru vyrostly nové stadiony, které můžou polský fotbal jenom posunout dopředu. Sice jsou různé represe zákazy výjezdů atd. Ale já se letos bavil na tribunách stejně jako v minulých sezonách. Díky Euru se opravilo, nebo ještě opravuje, spousta komunikací. Sice se to do Eura nestihlo, tak jak bylo plánováno, ale snad se to alespoň dodělá. Ale jak říkám, jak to bude ve skutečnosti ukáže až čas.

Na letošním Euru je hodně vidět počínání chuligánů, co tomu říkáš?
Většina toho humbuku je kvůli Rusku. Ale to není o fotbale, ale o historii. Jestli si Rusové mysleli, že jim projde pochod městem jenom tak bez povšimnutí, tak jsou to hlupáci. To, že budou chuligáni podnikat další akce jsem očekával. Slyšel jsem i názor, že kdyby nebyly represe před Eurem, tak by to bylo bez problémů a toto je pomsta, ale těžko říct jaká je pravda.

V Polsku má fotbal, respektive fanoušci fotbalu pošramocenou reputaci, ale i tak lidi chodí a v hledišti nechybí ani rodiče s dětmi? Čím to?
Ten mediální obraz je mnohem horší než skutečnost. Přímo na fotbale se vám vlastně ani nic stát nemůže. Na nových stadionech je to naprosto bezpečné, ale i na starých stadionech si najde rodina své místo, kde bude v bezpečí. Přece nepolezu s malým děckem vedle sektoru hostí.

Ve čtvrtek jsi fandil Čechům, ale co víš o českém fotbale jako takovém?
Znám týmy jako Sparta Praha, Slavia Praha, Baník Ostrava, Slovan Liberec a Opavu, co si tak z hlavy vzpomínám. Jo a ještě Plzeň letos hrála dobře v Lize mistrů. Po fanouškovské stránce to však moc neznám. Viděl jsem sice nějaké fotky a videa na internetu z české ligy, ale o jaké týmy šlo nevím.

Polští fanoušci jsou jistě dál, než ti čeští, ale na porážku Polska na hřišti to stačilo :-)
V první řadě je nás víc, jsme asi více hrdí a myslím, že brzy přijde čas, kdy budeme lepší i na hřišti. Dovolím si tvrdit, že na klubové scéně už vás dáváme a na reprezentační to bude co nevidět.

Chtěl bys něco vzkázat na závěr českým fanouškům?
Ne nechtěl ;-)

Autor: mr

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace