o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s lídrem Tribuny Sever

rozhovory neděle, 29.01.2017 - přejít do komentářů
Přinášíme rozhovor s Krasoněm, spíkrem Tribuny Sever
/titleImg/rozhovor-s-lidrem-tribuny-sever/1/7848.jpg?width=570

Po minulém rozhovoru (s exlídrem Bohemky Kolíkem), který sklidil mezi našimi čtenáři velký ohlas, jsme oslovili dalšího zajímavého respondenta. Nemuseli jsme jít daleko, zůstali jsme ve Vršovicích a s žádostí o rozhovor vyrazili za Pavlem, kterému se přezdívá Krasoň. Pavel se v roce 2015 postavil do čela fanoušků Slavie Praha a převzal funkci spíkra.
O Strašákovi, o nových majitelích SK Slavia Praha, o policejních problémech, ale i o spoustě ostatních dalšího jsme si s Pavlem povídali na konci ledna 2017. Zhruba 3 týdny před startem pokračování ligy.


Pavle, ty jsi v čele TS již od roku 2015, kdy jsi nahradil, v ČR jednoho z nejznámnějších spírků, Strašáka. Jak k tomu tehdy vlastně došlo a jak ses ke kormidlu TS dostal? Kde ses pohyboval předtím, než ses chopil megafonu?
Ta výměna na postu spíkra probíhala již delší dobu. Strašák nás k megafonu pouštěl zejména na venkovních zápasech, dělal tuto činnost již deset let a plánoval předání žezla mladším nástupcům. Nejdříve jsme byli dva, co se u megafonu střídali, ale nakonec jsme se domluvili, že se každý budeme věnovat jiné fan sféře na Slavii a tak jsem zůstal na stupínku sám. Předtím jsem se pohyboval po celé ultras scéně Slavie, často jsem pomáhal s choreografiemi, snažil jsem se pomáhat ve všech aktivitách TS.
Svůj první zápas jsem odspíkroval v roce 2013, kdy jsem to prostě zkusil před malou návštěvou v pohárovém utkání. Ze začátku to bylo víceméně ze srandy, ale v průběhu jsem zjistil, že mně to baví a je to to, co bych chtěl dělat.

Jaký je vlastně teď tvůj vztah se Strašákem? Vyskytuje se během zápasů v kotli a radí Ti třeba?
Můj vztah se Strašákem je velice dobrý, popsal bych to jako vztah staršího bratra s mladším. Starší bratr mladšímu pomáhá, radí, snaží se mu všemožně pomoct. Strašák samozřejmě během zápasů kotel pravidelně navštěvuje, a když něco potřebuju zkonzultovat, nebo se s něčím poradit, nejčastěji se obrátím na něj.

Necítíš se někdy maličko ve Strašákově stínu? Myslím tím třeba to, že když novináři potřebují něco od fanoušků Slavie, automaticky stále volají jemu…A jaký máš ty přístup k médiím?
Je pravda, že Strašák je v mediálním světle vidět nejvíce, ale já jsem v situaci, kdy mi to nevadí. Nevím, zda bych chtěl velkým médiím poskytovat rozhovory, jsem rád, že Strašák se za fanoušky postaví a díky němu nemusí fanoušci v očích veřejnosti vždycky vypadat jako nějaká zvěř, co chodí na stadiony dělat bordel.
Je tedy pravda, že jsem ve maličko Strašákově stínu, ale nevadí mi to.

Srovnávají Tě lidé často se Strašákem? Jak z toho srovnání vycházíš?
Občas se mi to stává, samozřejmě v diskusích na netu se často objevují názor, že byl Strašák mnohem lepší a že za něj to bylo jiné. Na druhou stranu často slyším i názory, ať si z internetových pisálků nic nedělám, že za mne to není o nic horší, než za Strašáka.

Co by se stalo, kdybys nemohl na zápas? Máš náhradu za sebe?
 Bohužel musím říct, že tahle otázka je nasnadě. Po podzimním derby jsem obviněn z výtržnictví po bitce se sekuriťákama v sektoru hostí. Z mého pohledu trošku nepochopitelně, ale bohužel při dnešním trendu dávání zákazů na fotbal hrozí podobný trest i v mém případě. Kdyby to nedejbože nastalo, spíkrování by se po dobu mého zákazu opět ujal Strašák.
Jinak se snažím být všude, na každém zápase a nestává se mi, že bych někde chyběl.Fotka uživatele Dalibor Durcak - photographer.

Co tvá přezdívka? Jak vznikla?
To už je tak dávno, že už si to vůbec nepamatuju, už je to dlouhá doba. Ale aby si nikdo nemyslel, nemá to žádnou souvislost se Strašákem, nemám být jeho opak.

Za dobu, co vedeš TS, jde Slavia vzhůru a vzhůru. Jaký je tvůj největší dosavadní zážitek?
Mezi největší zážitky patři určitě všechna derby. Jak ty domácí, tak venkovní. Lidí si v nich fandění užívají a support, dle mého, snese i evropská měřítka.
V paměti mi utkvěl i loňský výjezd do Liberce, kdy nás šlo z centra města na patnáctset slávistů, obsadili jsme tribunu a půl a bylo to fakt super.  Samozřejmě mezi největší zážitky patří i loňské výjezdy do Evropy.

A na to jsem se právě chtěl zeptat. Po dlouhé době se Slavia podívala do pohárové Evropy. Panuje spokojenost s tomhle ohledu, co se týče evropských vystoupení?
Domácí zápasy s Tallinem i s Rio Ave byly super, ať už se to týče návštěvy, či fandění. To bylo jedno z nejlepších za celou sezónu. Super jsem si užil i výjezdy do Evropy, účastnil jsem se všech tří. Nejpozitivněji bych hodnotil výjezd do Tallinu. Dorazilo tam hodně slavistů na to, že se jednalo teprve o druhé předkolo EL a soupeře jsme se dozvěděli týden předem…Jediné, co trošku kazí naše vystoupení v Evropě jsou naše výjezdové počty v Portugalsku, kde nás bylo pouhých 7 desítek a i v Bruselu mohl být počet Slavistů vyšší, i když po domácí prohře 0:3 se asi není čemu divit.Fotka uživatele Dalibor Durcak - photographer.Fotka uživatele Dalibor Durcak - photographer.

Máš vysněnou destinaci v Evropě, kam by ses chtěl se Slavií podívat?
Těch destinací je spousta, které bych chtěl se Slavii objet. Zejména mne láká Balkán, podívat se se Slavii do Srbska, či do Chorvatska, ale zároveň mým největším přáním jsou blízké destinace, kam by vyjela velká masa slávistů – Vídeň, Mnichov, tak abychom ukázali TS celé Evropě v tom nejlepším světle.

Jak bys zhodnotil sešívaný podzim 2016? Ze stran supportu, choreí, výjezdů…Kde panuje spokojenost a kde vidíš mezery?
Tak mezery vidím ve všech uvedených. Co se týče choreografií, myslím, že jsme se vytáhli především ve 3 domácích evropských zápasech.
Naše produkce se samozřejmě stále zdokonaluje a zdokonaluje, nicméně máme stále spoustu rezerv a určitě v tomto ohledu ještě nejsem tam, kde bychom chtěli být.
Co se týče supportu, tak tam byly některé horší, některé lepší zápasy. Mezi ty lepší řadím zase evropské zápasy, ty slabší byly domácí zápasy, kdy nefandil celý sever, to fandění někdy není úplně takové, jaké by mohlo být, když přihlédneme k tomu, že se nás na TS schází kolem tří tisícovek. Doufám, že na jaře bude efektivita fandění vyšší a na TS budou chodit lidi, kteří chtějí po dobu zápasu fandit, nejenom se dívat na fotbal.
Výjezdů se v poslední době zúčastňuje stále větší počet slávistů, ale i zde máme stále na čem pracovat, protože v porovnání třeba s FCB nejsou naše počty úplně ideální.Fotka uživatele Dalibor Durcak - photographer.Fotka uživatele Dalibor Durcak - photographer.


Slavii jsou občas vytýkány dvě věci, které jsem zaznamenal a ty jsi to teď trošku nakousl. První je až přílišné používání ozvučení sektoru, kdy je kolikrát tvůj hlas vycházející z repreduktorů slyšet více než zpívané chorály….
To ozvučení je slyšet zejména v TV, kdey je bohužel ruchový mikrofon televize umístěn mezi oběma reproduktory naší aparatury. Ty reproduktory samozřejmě neumisťujeme podle televize, ale tak, abych byl, co nejvíce slyšet na TS. Pokud to někdo hodnotí jen podle televize, může to klamat.
Často jsem tedy slyšet i na ostatních tribunách v Edenu, nicméně na TS, kde je samozřejmě největší hluk, mám často odezvy takové, že reproduktory nejsou pořád tak nahlas, abych byl zřetelně slyšen.

A druhou, občas vytýkanou věcí, jsou nedotažené choreografie, kdy na někoho mohou působit, jako odbyté…
Proti některým dalším českým táborům jsou naše chorea rozměrově opravdu o dost  větší, tím pádem se tam některé detaily dělají o dost hůře. Nevím přesně na které choreografie narážíš, ale nemyslím, že bychom naše choreografie odbývali.

Během domácích zápasů jsou vídáni i další kluci s megafonem stojící v polovině sektoru a hecující kotel. V čem to skrývá výhodu?
Ano, skutečně tam stojí dva kluci s megafonem a na tomto místě jsem i já přes rok stával. Můžou pomoct strhnout horní část tribun, ke které to mají blíže než já, určitě je bližší kontakt s fanatikem, který to hecuje ku prospěchu věci. Dokáží strhnout ty části tribunu, ke kterým já mám dál a nemohu se celou dobu věnovat té jedné části, které se pak věnují oni. Pomáhá to našemu supportu.
Fotka uživatele Dalibor Durcak - photographer.

Necháš čtenáře trochu nahlédnout pod pokličku? Jak to máte na Slavii s tvorbou choreografií? Kolik lidí se na tvorbě podílí, jak mají rozdělené úkoly, a chodíš ještě malovat ty osobně?
Choreografie většinou malujeme už několik dní/týdnů před zápasem. Ale těch lidí, kteří se na choreografií podílejí není takový, jaký bychom chtěli. Často výroba choreografie závisí na 4 lidech, kteří se o výrobu starají pořád dokola. Vyjímkou samozřejmě bývají derby, případně zápasy s Baníkem. Já sám se výroby choreí už tolik neúčastním, pomáhám spíše s přípravou choreí na stadionu před zápasem.

Co klub? Nemluví Vám do vašich prezentací?
Klub nám při našich prezentací nechává volnou ruku.

Jaké máte vlastně aktuálně vztahy s klubem a jak se ty osobně díváš na postavu, pro někoho možná kontroverzního, pana J. Tvrdíka?
Od té doby, co je ve Slavii nové vedení, máme s klubem velice dobré  vztahy, snaží se nám ve spoustě věcí vyjít vstříc a to i ve věcech, ve kterých nám dříve vedení vstříc nevycházelo. Pořádají se spousty zajímavých akcí pro fanoušky a jsem velmi rád, že v současné době jsou vztahy na trase vedení – TS  takové jaké jsou.
Co se týče pana Tvrdíka, já sám s ním určitě žádný problém, naopak. Myslím si, že toho pro SKS udělal opravdu dost, po dlouhých letech do ní dokázal přivést i důstojného partnera. Domnívám se, že stejně tak to cítí i většina TS. Nicméně najdou se i tací, kterým pan Tvrdík nepadl do oka. Ti jsou ale určitě v minoritě.

Na Slavii se často používá pyrotechnika. Nebudu se Tě ptát, zda jsi pro nebo proti používání pyra, to patří na jiný server, ale zeptám se na používání pyra na TS a následné pokuty od DK FAČRu. Jak se na to tváří vedení klubu, které musí platit nemalé částky a ovlivňuje to vaše vztahy?
Je pravda, že pokuty od FAČRu jsou v letošní sezóně opravdu vysoké, až neúměrné k tomu, že dojde k použití pár světlic. Vedení klubu nás samozřejmě tlačí a musí tlačit k tomu, abychom používání pyrotechniky co nejvíce omezili. Protože krom tučných pokut hrozí bohužel i uzavírání sektorů, respektive celého stadionu. Myslím si, že se musí najít nějaká zlatá střední cesta, abychom neměli uzavřený Sever, popřípadě celý Eden, ale zároveň ukázali, jak se dokážeme i pomocí pyrotechniky prezentovat.Fotka uživatele Dalibor Durcak - photographer.

Nedávno jste představili novou podobu Vašich internetových stránek, ale v poslední době se mi zdá, že aktivita zde klesá. Proč to tak je?
To je určitě pravda. Z velké části je to kvůli tomu, že v současné době uživatelé internetu preferují především sociální sítě, na kterých naše aktivita pořád vzrůstá a vzrůstá a já myslím, že je to lepší komunikační prostředek, než internetové stránky. Ideální by ovšem bylo, kdyby šlapaly jak sociální sítě, tak i internetové stránky, nicméně toho času taky není tolik a musíme si ho rozvrstvit tak, aby zbyl čas i na jiné věci...

Máš mezi fotbalisty nějakého oblíbeného? Někoho, kdo by měl speciální vztah s fanoušky?
Své oblíbené fotbalisty mám, patří k nim třeba Honza Bořil, nebo Tonda Barák, kteří se chovají k fanouškům opravdu hodně vřele. Zejména Honza Bořil se ukázal ve skvělém světle v Tallinu, kde v nás po nepovedeném zápase vybuchly zase a šli jsme si to vyřídit s hráči přímo na hřišti, kdy Bořil zůstal jako jediný stát a postavil se k tomu čelem jako chlap mluvil s náma o tom bez výmluv a narovinu.
Mezi mé další oblíbené hráče patří samozřejmě Milan Škoda, který ve Slavii prožil ty nejhorší doby. I přesto, že byl velice žádaným zbožím, nejen pro české kluby, které na tom byly svého času mnohem lépe.
Co se týče bývalých hráčů Slavie, tak mým nejoblíbenějším není nikdo jiný než Martin Latka, který je opravdu velký slávistický srdcař a charismatický chlap. Doufám, že až skončí s aktivní fotbalovou kariérou, tak se do Slavie vrátí, ať už v jakékoliv funkci.

Sleduješ práci ostatních spírků v republice? Inspiruješ se někým? Koho uznáváš?
Práci ostatních spíkrů v ČR moc nesleduji, mou největší inspirací a vzorem na tomto místě je můj předchůdce Strašák.

A jaký je tvůj osobní názor na českou fotbalovou fan scénu?
Myslím, že se v očích mnoha českých fanoušků hodně podceňuje. Určitě má své jméno v Evropě. Samozřejmě nejsme na takové úrovni jako jsou teď třeba na Balkáně nebo v Polsku, ale myslím, že naše scéna je jedna z těch lepších evropských. Naším velkým mínusem je menší počet táborů s větší fanouškovskou základnou a tím pádem i menší počet zápasů, kdy jeden tábor nemá na druhé straně žádnou konkurenci.Fotka uživatele Dalibor Durcak - photographer.

Co Tě na podzim 2016 na českých tribunách zaujalo?
Přiznám se, že mne hodně baví sledovat Chachary ve druhé lize, zejména na jejich výjezdech, kde se prezentují opravdu slušnými počty. Bavilo mne i sledovat Slezské derby, kde se oba tábory prezentovaly dobrým fanděním.
Na druhé straně si myslím, že je vidět stále větší a větší propad fanoušků Plzně a to i přesto, že jsou na prvním místě v tabulce.
V neposlední řadě se taky musím pozastavit nad propadem české chuligánské scény, když za celý podzim neproběhl snad žádný střet ve formátu větším než 20 na 20.

S jakými cíli, s jakými představami, a s jakými plány vstupuješ do další poloviny soutěže?
Tak představy mám takové, že na jaře bych chtěl vidět minimálně dvakrát vyprodaný Eden. Chtěl bych, aby zmiňovaná efektivita fandění na TS byla výrazně vyšší a dokázali jsme, že jsme na tribunách v tuzemsku jedničkou.
Jsem taky hodně zvědavý, co mohu očekávat od výjezdů, věřím, že naše počty vzhledem k boji o titul, enormně vzrostou. Moje největší očekávání, co se týče výjezdů směřuji k tomu poslednímu, do nedaleké Boleslavi. Pokud v té době budeme hrát o titul, tak nevěřím, že naši invazi to město „přežije“ :-)
Věřím tomu, že na jaře se tribunách budou dít opravdu velké věci a atmosféra na zápasech Slavie bude vskutku elektrizující.Fotka uživatele Dalibor Durcak - photographer.

Na závěr patří velké poděkování, že sis našel čas na tento rozhovor, přání hodně štěstí a sil do jara 2017 a samozřejmě je tady prostor pro tebe k tomu vyjádřit se, nebo vzkázat cokoliv na závěr.
Chtěl bych určitě poděkovat za rozhovor, chci Vám taky popřát hodně štěstí, ať Vaše aktivita stále stoupá a stoupá a můžeme vše sledovat z první ruky a všem fanouškům bych chtěl vzkázal, aby se nenechali znechutit některými praktikami FAČRu a Policie a navštěvovali naše stadiony v hojném počtu a nezůstávali doma u TV.
Fotbal není jen koníček, je to smysl života.

Autor: DD

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace